Gemeenteraadsvoorzitter Greet Dekkers, schepen Tom Kersemans, burgemeester Marleen Peeters en Rosette Dillen van de heemkundige kring staan bij een infobord van de schilderswandeling aan brasserie De Keizer in Wechelderzande. 

Gemeenteraadsvoorzitter Greet Dekkers, schepen Tom Kersemans, burgemeester Marleen Peeters en Rosette Dillen van de heemkundige kring staan bij een infobord van de schilderswandeling aan brasserie De Keizer in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

Wandeling zet schildersdorp in de verf: “In Wechelderzande was er een heuse kunstenaarskolonie”

Wechelderzande -

Het schildersdorp Wechelderzande (Lille) heeft nu ook een eigen schilderswandeling. Vanaf brasserie De Keizer kunnen wandelaars een tocht van zeven kilometer maken langs allerlei infoborden over de schilders die Wechelderzande vaak kwamen bezoeken. “Je krijgt een schat aan informatie over onze Wechelse schilders”, zegt Rosette Dillen van de heemkundige kring van Lille.

Bart Van den Langenbergh

De gemeente Lille zet samen met heemkundige kring Norbert de Vrijter het rijke schildersverleden van Wechelderzande in de kijker met een eigen wandeling. De tocht van zeven kilometer start en eindigt in de buurt van brasserie De Keizer vlak bij de kerk. Onderweg staan er zes borden met allerlei informatie over de kunstenaars.

Kunstenaarskolonie

“Op het einde van de negentiende en bij het begin van de twintigste eeuw vonden heel wat bekende schilders hun weg naar Wechelderzande. De Brusselse kunstschilder A.J. Heymans kwam vanaf 1876 tot 1914 elk jaar maandenlang naar Wechelderzande, het dorp van zijn moeder”, legt Tom Kersemans (N-VA), schepen van Cultuur in Lille, uit. “Ook Jaak Rosseels en schilder-architect Henry van de Velde werden aangetrokken door de heide en de korenvelden van Wechelderzande. Met herberg De Keizer als uitvalsbasis ontstond er zo een heuse kunstenaarskolonie in Wechelderzande. Wechelderzande wordt daarom wel eens het schildersdorp genoemd.”

De infoborden vertellen tijdens de wandeling over het rijke schildersverleden van Wechelderzande. 

De infoborden vertellen tijdens de wandeling over het rijke schildersverleden van Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

QR-codes

De exacte route staat beschreven in een brochure die ter beschikking ligt in het gemeentehuis of bij de infopunten in de Lilse horecazaken. De brochure is opgesteld door Rosette Dillen, voorzitter van de heemkundige kring, en vertelt nog veel meer over het Wechelse schildersverleden. “Als echte Wechelse en met mijn liefde voor kunst en cultuur komt in dit project alles wat me na aan het hart ligt een beetje samen”, vertelt Rosette Dillen. “Ik heb daarom met plezier veel tijd gestoken in het verzamelen van mooie beelden en het schrijven van de teksten. Naast de infoborden en de brochure zijn er ook QR-codes op de borden die leiden naar verhalen ingelezen door vertelster Elena Peeters. Met al die dingen samen kom je een schat aan informatie te weten over onze Wechelse schilders.”

In het weekend van 18 december plant de gemeente nog een tentoonstelling en een academische zitting over het leven en werk van A.J. Heymans. Het is dan exact honderd jaar geleden zijn dat de schilder stierf. Tegen dan heeft de gemeente ook een overzichtsboek klaar over de schilder.

Burgemeester Marleen Peeters, Jeroen Janssens van Kempens Karakter, Rosette Dillen van de heemkundige kring, schepen Tom Kersemans en gemeenteraadsvoorzitter Greet Dekkers staan bij een van de infoborden van de schilderswandeling in Wechelderzande. 

Burgemeester Marleen Peeters, Jeroen Janssens van Kempens Karakter, Rosette Dillen van de heemkundige kring, schepen Tom Kersemans en gemeenteraadsvoorzitter Greet Dekkers staan bij een van de infoborden van de schilderswandeling in Wechelderzande. © Bart Van den Langenbergh

www.genietvanlille.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio