De vroegere baandancing werd nadien nog een fitness, maar staat nu al even leeg. 

De vroegere baandancing werd nadien nog een fitness, maar staat nu al even leeg. ©  kma

Handelsruimte en 35 appartementen met parkeerkelder

Aanvraag voor sloop vroegere legendarische baandancing 14 Billekens

Zandhoven -

Er is een vergunningsaanvraag lopende voor de sloop van de vroegere legendarische baandancing de 14 Billekens aan de Langestraat in Zandhoven. Een projectontwikkelaar wil er een handelsruimte en 35 appartementen bouwen met ondergrondse parking. Ook aan de achterzijde in de Rector De Ramstraat is een aanvraag voor de sloop van enkele huisjes en de bouw van 24 appartementen.

Het gaat wel om twee verschillende aanvragers. Het openbaar onderzoek voor de vroegere 14 Billekens loopt op 3 oktober af, dat van de Rector De Ramstraat op 8 oktober.

De 14 Billekens ging in 1998 failliet. Nadien was er nog een café. Een aanvraag voor een lunapark liep op niks uit. Op het laatst zat er enkele jaren een fitness in. Het gebouw staat nu al een tijdje leeg. Op de eerste verdieping zijn er wel nog bewoonde appartementen.

“De eigenaar wil het nu ontwikkelen. Er waren al gesprekken met de gemeente”, zegt architect Stijn Mertens van Mertens Architecten uit Stabroek.

De 14 Billekens was toch wel de meest iconische baandancing van Vlaanderen, met de meest originele naam. 

De 14 Billekens was toch wel de meest iconische baandancing van Vlaanderen, met de meest originele naam. ©  rr

Omdat er momenteel ook een aanvraag is voor 20 appartementen, 2 kantoren en winkel op de site van het vroegere tentoonstellingspark van De Backer, stelde de gemeente voor om het hele gebied in een masterplan te gieten. De eigenaar van enkele oudere huurhuisjes in de Rector De Ramstraat aan de achterzijde van de Billekens-parking, stapt mee in het project en heeft een aanvraag gedaan om er 24 appartementen verdeeld over drie blokken te bouwen. De eigenaar van aangrenzend café De Patriot doet voorlopig niet mee, want het gaat om een bloeiend café. In het masterplan wordt wel voorzien dat dit gebied later eventueel in de plannen geïntegreerd kan worden.

De huisjes in de Rector De Ramstraat. 

De huisjes in de Rector De Ramstraat. ©  kma

“De gemeente ziet het als een kans om er in het midden een groener binnengebied te maken en het geheel doorsteekbaar te maken voor fietsers en voetgangers die zo van de Rector De Ramstraat naar de Langestraat kunnen”, zegt Mertens.

In de Rector De Ramstraat zijn omwonenden begonnen met het verzamelen van bezwaarschriften. Er staan al negen blokken in de smalle straat. Ze vrezen dat het groen dan helemaal zal verdwijnen en hebben schrik voor de parkeerdruk. kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio