© gva

Kolonel Tom Laurent tijdens militaire parade aangesteld als nieuwe commandant van CC Land

Mechelen -

Op de Grote Markt in Mechelen werd kolonel Tom Laurent vrijdag aangesteld als nieuwe commandant van het Competentiecentrum van de Landcomponent van het Belgisch leger. Dat gebeurde met een plechtige ceremonie en militaire parade. Mechelen is al sinds de jaren zestig peterstad van het CC Land.

Stijn Van de Sande

Het Competentiecentrum van de Landmacht is verantwoordelijk voor de vorming van officieren en onderofficieren en is gevestigd in Leopoldsburg. De eenheid heeft ook twee militaire scholen in Aarlen en Amay onder haar bevoegdheid en ook de kampen van Elsenborn en Lagland vallen onder het bevel van het CC Land. Toch vond de overdracht in Mechelen plaats. De Dijlestad is sinds 1961 peterstad van het toenmalige Vijfde Regiment Lansiers. In 2007 erfde het CC Land de tradities van deze eenheid.

In mei 2019 werd kolonel Peter Philipsen (55) aangesteld als nieuwe commandant, maar die geeft het bevel nu door aan kolonel Tom Laurent (52). Dat gebeurde met een ceremonie en militaire parade op de Grote Markt in het bijzijn van onder andere luitenant-generaal Marc Thys, vice-chef van Defensie en generaal-majoor Pierre Gerard, baas van de landmacht. “Ik heb geen kans gehad om uit te bollen”, zegt Philipsen, die zijn pensioen nog even uitstelt en aan de slag gaat op de Militaire School. “Het waren heel uitdagende maar mooie jaren als commandant van het CC Land.”

De bevelsovergave gebeurde met een ceremonie en militaire parade.

De bevelsovergave gebeurde met een ceremonie en militaire parade. © Joris Herregods

Toekomst

De uittredende commandant richtte zich ook tot de officieren en onderofficieren in wording. “Jullie zijn de toekomst van Defensie en hebben de sleutel tot succes in handen”, zei hij tijdens zijn speech. “Het zijn jullie die naar Afrika zullen gaan om beveiligingsopdrachten uit te voeren, die ingezet worden wanneer er mensen geëvacueerd moeten worden of die instaan voor de hulp aan de natie, zoals bij de overstromingen. Ik heb jullie niet-aflatende inzet gezien en heb meer dan ooit vertrouwen in de toekomst.”

Het bevel van Philipsen werd grotendeels beheerst door de coronacrisis. “Voor de pandemie hadden we grote plannen, maar we werden ingehaald door de werkelijkheid”, zegt hij. “Net als alle andere scholen, moesten ook de militaire opleidingen plots anders gaan werken. Het was niet eenvoudig, maar we zijn erin geslaagd om hetzelfde hoge niveau van de opleidingen te behouden. Dat is belangrijk, want de militairen die vandaag opgeleid worden, worden straks ingezet tijdens allerhande missies.”

De nieuwe commandant van het Competentiecentrum van de Landcomponent.

De nieuwe commandant van het Competentiecentrum van de Landcomponent. © Joris Herregods

“Banden aanhalen”

“Het wordt een uitdaging om diezelfde kwaliteit te blijven bieden met een beperkt aantal middelen”, zegt de nieuwe commandant, kolonel Tom Laurent. “Daarnaast wil ik ook de banden met onze peterstad verder aanhalen. We zijn Mechelen dankbaar dat we onze ceremonie in dit prachtige kader konden organiseren en in de toekomst willen we graag nog zichtbaarder zijn. We denken daarbij bijvoorbeeld aan een samenwerking met de middelbare scholen die de opleiding Defensie en Veiligheid aanbieden.”

“Verder willen we ook meer in het straatbeeld aanwezig zijn, zeker na de coronacrisis is dat belangrijk”, aldus de nieuwe commandant. “Onder andere tijdens plechtigheden en herdenkingen, zoals de bevrijding van Mechelen begin september, willen we ons tonen. Dat zijn voor ons momenten die we kunnen aangrijpen om jongeren aan te spreken zodat ook zij voor een carrière bij Defensie kiezen.”

De nieuwe commandant schouwt zijn troepen.

De nieuwe commandant schouwt zijn troepen. © Joris Herregods

Ook nieuwe korpsadjudant

Tijdens de ceremonie waren er onder meer afvaardigingen van alle ondereenheden van het CC Land aanwezig. Er werden ook voertuigen op de Grote Markt tentoon gesteld, zoals een Piranha pantservoertuig en een Unimog-vrachtwagen van de Special Forces. Verder nam adjudant-majoor Bart Quinteyn de functie van korpsadjudant van het hoofdkwartier van het CC Land over van adjudant-majoor Alex Devriendt en werd eerste korporaal-chef Bruno Dijck in plaats gesteld als vijfde korpskorporaal.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio