is de favoriete film van artistiek directeur Marc Boonen uit het programma dat MOOOV samenstelde. 

is de favoriete film van artistiek directeur Marc Boonen uit het programma dat MOOOV samenstelde. © RR

Duurzaam filmfestival sluit aan bij mondiale agenda Verenigde Naties: “We willen verrassen, ontroeren en inspireren”

Turnhout -

Op zaterdag 25 september vieren de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties hun zesde verjaardag. Aanleiding voor MOOOV om tijdens de Week van de Duurzame Gemeente een klein filmfestival in Turnhout op poten te zetten.

Wouter Adriaensen

De zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) moeten ervoor zorgen dat de aarde tegen 2030 op sociaal, economisch en ecologisch vlak verbetert. Om de SDG’s dichter bij de bevolking te brengen, kiest stad Turnhout jaarlijks een aantal lokale helden uit die hun steentje tot die grote ambitie op een concrete manier bijdragen. Met filmfestival Duurzame Gemeente, Duurzame Films is er ook een primeur, in samenwerking met MOOOV, elk voorjaar organisator van het gelijknamige filmfestival.

MOOOV zet intern al langer in op duurzaamheid. “We proberen het deel te maken van ons DNA”, vertelt artistiek directeur Marc Boonen. “Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft ons bijvoorbeeld geselecteerd als proefproject voor de sector. Nu organiseren we een nieuw filmfestival, amper twee weken nadat we terug een film hebben vertoond in de bioscoop, dat maakt het extra plezant. We hebben een programma uitgewerkt met films die op een of andere manier aansluiten op de mondiale agenda van de Verenigde Naties. Cinema is een krachtig medium dat mensen raakt. We hopen dan ook dat deze films verrassen, ontroeren en inspireren.” Samen met de stad zou er later dit jaar nog een soortgelijk initiatief genomen worden.

Op het programma

Het festival opent maandag 20 september met de Belgische première van Bigger Than Us, een documentaire van de Franse Flore Vasseur. “Die draait om Melati, een Indonesische tiener die zich al jaren inzet tegen de plasticvervuiling in haar thuisland. Ze vertrekt op reis om overal ter wereld de generatie te ontmoeten die is opgestaan om de wereld op een positieve manier te veranderen. Dat verhaal willen we ook brengen.”

Dinsdag 21, donderdag 23 en zondag 26 september is Rouge van Fransman Farid Bentoumi te zien in UGC Turnhout. In The Biggest Little Farm realiseren filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly hun droom met het bouwen van een boerderij met een zelfregulerend ecosysteem. En in de documentaire The Great Green Wall vertelt de Malinese zangeres en activiste Inna Modja over het plan om het zand van de Sahara tegen te houden met een 8.000 kilometer lange muur van bomen.

Niet zo ver van ons bed

“Mijn favoriete film is Gagarine”, zegt Marc. “Die gaat over de 16-jarige Youri die is opgegroeid in Gagarine, een enorm appartementencomplex in rode bakstenen in een banlieue van Parijs. Hij droomt ervan om ruimtevaarder te worden en verzet zich tegen de sloop van Gagarine, dat zijn ‘ruimteschip’ geworden is. Een prachtige, magisch-realistische film.”

Arica tot slot is een Zweedse film over een mijnbedrijf dat giftig afval in Chili, aan de rand van de woestijnstad Arica, dumpt. Verscheidene bewoners krijgen er kanker, steeds meer kinderen worden geboren met afwijkingen. “Het lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar voor het debat nadien hebben we Turnhoutenaar Hannes Anaf (Vooruit) uitgenodigd. Die onderzoekt nu in het Vlaams Parlement of multinational 3M zich niet aan dezelfde wanpraktijken schuldig heeft gemaakt.”

In de openingsfilm ontmoet Melati jongeren die de wereld willen veranderen.

In de openingsfilm ontmoet Melati jongeren die de wereld willen veranderen. © RR

Bij  hoort een debat met Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit).

Bij hoort een debat met Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit). © RR

Filmfestival Duurzame Gemeente, Duurzame Films vindt plaats van maandag 20 september tot en met zondag 3 oktober in UGC Turnhout.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio