Dominique Piedfort. 

Dominique Piedfort. ©  Jeroen Hanselaer

COLUMN. Bedankt kapitein

Dominique Piedfort

Heerlijke TV Kempen is het. Eric Goens die voor Play Sports een ouderwetse spelersbus in Kasterlee parkeert. Eerst een goed gesprek in de tuin van Julien Cools, dan weer verder. Voor een dubbelinterview met Walter Meeuws, bij de terreinen van FC Gierle. De eindhalte ligt in Westerlo, waar Jan Ceulemans aansluit voor een gesprek over het EK 1980.

Mijn zoon Pablo zat naast me voor het scherm. Klaar voor een lesje voetbalgeschiedenis en een kleine Kempense taalcursus. Als surplus kreeg hij er een extra anekdote bovenop. In het seizoen 1989-1990 woonde mijn toenmalig lief in de straat van Julien. Op een zomers buurtfeestje zat ik in zijn tuin naast hem. Ik durfde het toch te vragen. Of hij nog truitjes had liggen uit de tijd van toen? Een minuut later stond ik voor een kast in de garage. “Hier, eentje van Liverpool, dat moogt ge hebben”, sprak de ex-kapitein van de Rode Duivels. Ik geloofde ogen en oren niet. Dit kon hij toch niet menen? “Pak maar aan, ik heb er drie keer tegen geshot”, was het antwoord.

Trotser dan trots reed ik naar huis met nummer 11, uit de UEFA Cupfinale van 1976, gedragen door Ian Callaghan, toen een van de meest ervaren spelers van FC Liverpool.

Julien Cools kwam ik wat later weer tegen, als bankbediende in Turnhout. “Ik zie je niet meer in de straat”, zei hij. Ik vertelde hem waarom. “Dan geef je dat truitje ook maar terug”, lachte ‘de Jenne van Reeie’. Onze laatste ontmoeting speelde zich af in de kantine van HVV Hoogstraten, tijdens de rust van een België-Nederland voor jeugdspelers. Hij herkende me nog, plots zat ik mee aan tafel een koffie te drinken, tegenover mij Gert Verheyen.

Weer terug naar 2021. “Is dat truitje veel geld waard?”, vroeg Pablo. “Minstens 100 euro”, vertelde ik hem naar waarheid. “Ga je het dan niet verkopen”, wilde hij nog weten. “Nee, jongen, het ligt nog altijd in mijn kast, in de bovenste schuif.”

MEER OVER Kempens Bekeken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio