Tinne Wuyts en Filip Verrezen bij wat één van de belangrijkste projecten van de legislatuur gaat worden.  

Tinne Wuyts en Filip Verrezen bij wat één van de belangrijkste projecten van de legislatuur gaat worden.  © Marc Peeters

Lokaal bestuur haalt discotheek Reflex dan toch binnen

Westerlo -

De voormalige discotheek Reflex in Boskant in Westerlo wordt dan toch uitgebouwd tot een gemeentelijk multicultureel (jeugd)centrum met fuifzaal. Het lokale bestuur heeft een akkoord met de huidige eigenaar over de aankoop van een deel van het complex. Maandag moet de gemeenteraad het licht op groen zetten en dan kunnen de plannen voor de herinrichting uitgerold worden.

Marc Peeters

De discotheek Reflex met zwembad in de achterliggende tuin werd in februari 2019 openbaar verkocht via het online platform Biddit. De gemeente Westerlo was toen al meer dan geïnteresseerd, maar kon om juridische redenen niet deelnemen aan het online bieden. Een poging om de verkoop uit te stellen mislukte. Het pand werd verkocht voor 610.000 euro. Voor de gemeente zat er niet anders op dan te gaan praten met de nieuwe eigenaar.

“Die gesprekken zijn van in het begin in een constructieve sfeer verlopen”, zeggen schepenen Tinne Wuyts en Filip Verrezen (beiden CD&V). “De koper had uiteraard eigen plannen, maar uiteindelijk is er toch een vergelijk uit de bus gekomen.” De gemeente koopt het gebouw vanaf de linkerkant tot en met de licht vooruitspringende inkomhal. Het gedeelte rechts van de ingang blijft in het bezit van de huidige eigenaar. In het pand moet dus een scheidingswand opgetrokken worden.

De gemeente koopt van pand vanaf de trappen links tot aan de inkomhal.

De gemeente koopt van pand vanaf de trappen links tot aan de inkomhal. © Marc Peeters

De gemeente koopt ook de tuin en een toegangsweg naar de achterkant van het complex. De totale aankoopprijs is vastgelegd op 552.175 euro, wat overeenkomt met het officiële schattingsverslag. “Als de raad de aankoop goedkeurt, kunnen we echt aan slag”, zeggen de schepenen. Aan de binnenkant is het gebouw voor een stuk gestript. “Een concreet plan voor de renovatie en nieuwe invulling is er nog niet”, zeggen Wuyts en Verrezen. “Daarvoor gaan we samenzitten met onder meer de jeugdorganisaties en verenigingen. Er is budget, maar uiteraard kunnen we de definitieve kostprijs van de realisatie pas bepalen als we exact weten wat we willen.”

Fuifzaal

Een fuifzaal hoort er alleszins bij, maar het gebouw moet ook aan niet-jeugdverenigingen mogelijkheden bieden. De karakteristieke gevel van de oude discotheek blijft wellicht wel behouden omdat die bij duizenden Westerlonaren herinneringen oproept. “Het is zeer belangrijk om weten dat we ook met de buurt in overleg gaan”, zegt Tinne Wuyts. “Het initiatief mag geen bron van overlast worden. Zo kunnen we als beheerders ook de fuifkalender in de hand houden. Er moet ook ruimte zijn voor stille activiteiten.”

De grootste oppositiepartij N-VA is laaiend enthousiast dat er officieel schot komt in de zaak. “De oprichting van een jeugdontmoetingscentrum stond ook met stip in ons verkiezingsprogramma. Dat dit er nu gaat komen in overleg, is fantastisch.”

Medische technologieën

De huidige eigenaar van de Reflex chirurg Kristoff Corten laat al even in zijn kaarten kijken wat zijn toekomstplannen zijn met het gedeelte van het gebouw dat hij behoudt en met het aangrenzende pand. “Ik hoop er een incubator te kunnen realiseren voor bruisende innovatieve bedrijfjes die actief zijn in de sector van medische technologieën. Een project dat nog in embryonale fase zit, maar waar ik rotsvast in geloof.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio