©  REPORTERS

OESO: “Beloftes van rijke landen over klimaathulp aan arme landen nog niet ingelost”

De klimaatfinanciering die de rijke landen aan de ontwikkelingslanden verstrekken, bedroeg in 2019 79,6 miljard dollar, zo heeft de OESO vrijdag gezegd. Het bedrag ligt nog ver onder de beloftes die gemaakt zijn, en dan is de impact van de coronacrisis nog niet meegerekend.

Bron: Belga

De landen van het Noorden beloofden in 2009 in Kopenhagen 100 miljard dollar per jaar aan de landen van het Zuiden te geven om hen te helpen zich aan de gevolgen van de klimaatverandering aan te passen en hun uitstoot van broeikasgassen te beperken.

De ontwikkelingslanden zijn de eerste slachtoffers van de klimaatontregeling, terwijl hoofdzakelijk de rijke landen verantwoordelijk zijn voor de opwarming. Het gebrek aan soldariteit tussen rijk en arm komt wellicht ter sprake op de klimaatconferentie die in november in Glasgow wordt gehouden (COP26).

Volgens de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bedroeg de Noord-Zuidhulp in 2019 79,6 miljard dollar, een stijging van slechts 2 procent vergeleken met 2018 (78,3 miljard). “De beperkte vooruitgang in de wereldwijde volumes van klimaatfinanciering tussen 2018 en 2019 zijn teleurstellend, vooral met het oog op COP26”, zei de secretaris-generaal van de OESO, Mathias Cormann.

In 2019 lag het accent van de financiële steun op energie en transport. Azië was nog steeds de grootste ontvanger (43 procent), gevolgd door Afrika (26 procent) en Latijns-Amerika (17 procent).