Cois Keysers in 2019 aan het kruispunt van de Antwerpsedreef en de Sint-Antoniusbaan. 

Cois Keysers in 2019 aan het kruispunt van de Antwerpsedreef en de Sint-Antoniusbaan. ©  Mia Uydens

Geliefde gemachtigde opzichter en signaalgever Çois Keysers (70) overleden

Sint-Antonius, Zoersel -

Zoersel is in rouw na het overlijden van Çois Keysers (70). Hij was het gezicht van de gemachtigde opzichters en signaalgevers en coördineerde tot twee jaar geleden de Zoerselse vrijwilligersploeg. Keysers wist als geen ander hoe belangrijk veiligheid is. 31 jaar geleden verloor hij zelf zijn 16-jarige dochter Marijke in het verkeer.

Kristin Matthyssen

De gemeente Zoersel besteedde in haar wekelijkse nieuwsbrief uitgebreid aandacht aan het overlijden van Çois Keysers en maakte een diepe buiging voor zijn jarenlange inzet. Keysers overleed dinsdag op 70-jarige leeftijd.

Çois begon zijn carrière in de bouw, maar moest door een rugletsel zijn job opgeven. Hij ging daarna als vrijwilliger aan de slag bij de Civiele Bescherming. Zo werd hij opgeroepen bij noodsituaties of rampen. De Zoerselse ploeg van de Civiele Bescherming deed destijds ook al vrijwilligerswerk voor de gemeente. Ze hielp onder meer bij de organisatie van de braderij in Sint-Antonius, de deelgemeente waar Çois woonde.

Omdat de regering op een bepaald moment besliste dat de leden van de Civiele Bescherming geen lokale taken meer op zich mochten nemen, startten Çois en enkele andere vrijwilligers de ‘hulpdienst Zoersel’ op. Met hun ploeg hielpen ze bijvoorbeeld als parkwachter bij manifestaties of als seingever bij wielerwedstrijden, altijd in samenspraak met de lokale politie en het gemeentebestuur.

Sinds enkele jaren was hij ook gemachtigd opzichter. Hij hielp lang de kinderen de baan oversteken aan de Begijnenstraat aan Beuk & Noot. Om een collega tijdelijk te vervangen stond Çois twee jaar geleden een tijdje aan het kruispunt van de Antwerpsedreef en de Sint-Antoniusbaan. Een emotionele plaats voor hem, omdat zijn dochter Marijke daar 31 jaar geleden op haar zestiende verongelukte toen ze op haar fiets werd aangereden door een wagen. In Gazet van Antwerpen vertelde hij twee jaar geleden nog dat iedereen dacht dat het moeilijk was om juist op dat kruispunt de schoolkinderen te helpen oversteken. “Maar ik sta er het liefst”, vertelde hij. “Marijke heeft daar het laatst geleefd. Net als de begraafplaats is het een herdenkingsplek voor mij.”

Çois Keysers noemde gemachtigd opzichter zijn toen ook “een mooie en heel nuttige hobby. Je krijgt dankbaarheid terug van kinderen en ouders, al zijn er ook chauffeurs die grof durven te zijn.” Eén keer maakte hij bijna een ongeval mee, toen hij een meisje liet oversteken en een auto ineens toch kwam doorgereden. “Toen heb ik gebruld en geroepen”, zei hij.

Keysers laat een grote leegte achter. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op maandag 20 september om 10 uur in de parochiekerk van Sint-Antonius. Aansluitend heeft de asverstrooiing in strikte familiekring plaats.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio