Urbanus op Pukema. 

Urbanus op Pukema. © rr

Alle verenigingen hebben een standje op Pukema. 

Alle verenigingen hebben een standje op Pukema. © pkz

1 / 2
thumbnail: Urbanus op Pukema. 
thumbnail: Alle verenigingen hebben een standje op Pukema. 

BLIJVEN PLAKKEN. Voor Puurs en omstreken was Pukema het hoogtepunt van het jaar

Puurs -

Van 16 tot 19 september vindt de 49ste editie van Pukema plaats. Daarmee is het niet alleen een van de bekendste, maar ook een van de langst lopende evenementen in onze regio. In de laatste twee decennia van de vorige eeuw was de Puurse Kermis Markt voor velen het hoogtepunt van het jaar.

Ward Bosmans

Wij gingen met twee Pukemannen spreken van het eerste uur. René Aerts (70)

Het straattheater droeg mee bij aan het succes van Pukema.

Het straattheater droeg mee bij aan het succes van Pukema. © rr

was zelfs een van de initiatiefnemers van de organisatie. Hij werkte voor de gemeente Puurs als diensthoofd Burgerzaken en voor de Culturele dienst. Hij was verantwoordelijk voor evenementen en kermissen. “Oorspronkelijk was het een organisatie van de gemeente in samenwerking met alle winkeliers en met Sjabi (Sint-Jan Berchmansinstituut). Het eerste jaar was het vooral een grote ambachtenmarkt. Als ik het mij goed herinner, hadden we meer dan vijftig ambachtslui. Van zeeldraaiers over klompenmakers tot mandenvlechters. De jaren nadien kwam er ook straatanimatie met fanfares, steltenlopers en acrobaten. Daardoor groeide de publieke belangstelling en werd Pukema een vaste waarde in onze regio. Nog later hebben we drie podia geplaatst waarop Belgische, maar ook internationale artiesten kwamen optreden. Ik herinner mij nog levendig de optredens van Zap Mamma en van het Nederlandse slagwerkensemble Slagerij Van Kampen. Die hebben we toen als eerste in ons land geprogrammeerd. Ook het optreden van Gene Thomas was de moeite.”

Pukemapioniers

Er werd gedanst tot in de late uurtjes.

Er werd gedanst tot in de late uurtjes. © rr

Pukema stond voor de jeugd uit Puurs en omstreken gelijk aan drie dagen feesten. Van bij het begin werden ook alle lokale verenigingen betrokken bij de organisatie. Johan Paridaens (61) was samen met René Aerts een van de Pukemapioniers. Sinds mei van dit jaar is hij gepensioneerd, maar de voorbije tien jaar was hij voor de gemeente Puurs-Sint-Amands de eindverantwoordelijke voor de organisatie van Pukema. “De verenigingen, dat is iets typisch voor Pukema. Wij vonden altijd dat de lokale mensen hun graantje mochten meepikken van het succes van Pukema. Ze hadden allemaal een standje waar ze hamburgers of jenever verkochten.”

Succesformule

In de jaren tachtig was Pukema zo populair, dat het centrum van Puurs nog nauwelijks het aantal bezoekers kon slikken. Volgens René waren er dagen dat er tot 30.000 mensen aanwezig waren. Er kwamen zelfs mensen uit Nederland en Duitsland. Ook de handelaars waren tevreden. Er waren soms tot 300 standhouders op Pukema.

Het concept van Pukema in die tijd was een succesformule. Op vrijdag werden de feestelijkheden afgetrapt met een jazzkroegentocht langs de Puurse café’s. Op zaterdag was er overdag de markt en ’s avonds waren er optredens. Op zondag was er een proeversmarkt Puurs Pruuft en stond alle animatie in het teken van de kinderen.

De eenzame fietser

“Of ik leuke anekdotes heb uit die tijd?”, herhaalt René mijn vraag. “Ik moet opletten wat ik vertel. Ik herinner mij dat we ooit eens een dj hadden die in de hele late uurtjes dertig keer na elkaar De eenzame fietser van Boudewijn De Groot speelde. Het was blijkbaar zijn lievelingsnummer. Wijzelf waren de hele dag bezig met de organisatie en ’s avonds gingen wij mee vieren. Ondertussen is er natuurlijk veel veranderd.”

Ook Johan Paridaens herinnert zich nog enkele straffe stoten. “Zo hadden we de gewoonte

Pukema tijdens een van de voorbije jaren.

Pukema tijdens een van de voorbije jaren. © rr

om ’s vrijdags in de namiddag, na het opzetten van alle podia, met de gemeentearbeiders een pintje te gaan drinken… of twee. Ik had er al drie of vier binnen toen ik op een keer gevraagd werd of ik een interview wou doen voor RTV. Misschien ben ik toen wel over mijn tong gestruikeld. Ik herinner mij ook nog een aantal artiesten. Tanja Dexters bijvoorbeeld. Die vond er niet beter op dan backstage de hele tijd op haar hoofd te staan. Of Udo… Ik vroeg hem waar hij woonde. In Zaventem zei hij. Ik antwoorde dat ik iemand kende in deelgemeente Nossegem. Udo bleek daar ook te wonen. Meer zelfs, hij was de buurman van onze vrienden. Ik ken nog zo een paar straffe verhalen, maar die zijn niet voor publicatie geschikt.”

Hoogdag

Vanwege de coronamaatregelen en om de drukte te spreiden, wordt Pukema dit jaar voor het eerst op twee afzonderlijke locaties georganiseerd. Het hoofdpodium, Coté Jardin, het circusplein én Puus Pruuft vinden plaats in Park Fort Liezele. De rest blijft zoals gewoonlijk in Puurs centrum: de kraampjes, de kermis, het dansplein en Pukema Plage.

René Aerts en Johan Paridaens zullen er straks al voor de 49ste keer bij zijn. Voor hen, en voor vele van hun generatiegenoten is en blijft Pukema de jaarlijkse hoogdag.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio