© ATV

Inboedel Inza-fabriek onder de hamer: veel buitenlandse interesse voor machinepark

Schoten/Deurne -

Gosselin Group, nieuwe eigenaar van de onlangs gesloten melkfabriek Inza langs het Albertkanaal, wil graag nog dit jaar alle gebouwen slopen om plaats te maken voor nieuwe magazijnen. De inboedel wordt nu al geveild. Er is veel buitenlandse interesse voor het machinepark.

Half maart verlieten de allerlaatste melkflessen de Belgische Milcobel-vestiging. Daarmee kwam een einde aan een traditie van 67 jaar melkproductie bij de INtercoöperatieve Zuivelfabriek Antwerpen (INZA) langs het Albertkanaal op de grens van Schoten en Deurne. Buur Gosselin Group, een groot wereldwijd opererend logistiek bedrijf met hoofdzetel in Deurne, was er als de kippen bij om de site van zowat 70.000 vierkante meter over te kopen van Milcobel.

Containerterminal

“Het terrein van Inza sluit mooi aan bij de rest van ons logistiek park op die kanaaloever dat nu al 360.000 vierkante groot is”, aldus Dirk Vanhoutteghem, medebestuurder van Gosselin Group. “We kunnen zo verder werken aan ons streefdoel om zoveel mogelijk containers van de weg te halen en met binnenvaartschepen heen en weer naar de haven te vervoeren. Door deze uitbreiding verwachten we ook tientallen, mogelijk vijftig extra mensen te kunnen tewerkstellen.”

Niet alle gebouwen van Inza zijn oud en versleten. “Maar ze hergebruiken voor onze specifieke activiteiten in de logistiek, blijkt na een grondige studie niet mogelijk te zijn. We hebben dus een vergunning aangevraagd om ze allemaal te slopen. Daarna willen we het terrein herinrichten met nieuwe en op onze specifieke behoeften afgestemde magazijnen. We willen de Inza-site ook graag verbinden met onze reeds operationele containerterminal langs het Albertkanaal. Hopelijk kunnen de werken gauw van start gaan.”

De eerste versie van de melkfabriek Inza kort na de bouw in 1954.

De eerste versie van de melkfabriek Inza kort na de bouw in 1954. © RR

Internationale belangstelling

Alle melk en andere zuivelproducten mogen samen met de laatste Inza-werknemers dan wel verdwenen zijn, de gebouwen staan nog vol machines. Die zijn mee overgekocht door Gosselin. Voor een aantal grote installaties vond de logistieke groep al een koper bij een Belgische concurrent van Milcobel. Om van de rest van de inboedel af te geraken, doet Gosselin beroep op het grote Nederlandse veilinghuis Troostwijk. Dat verwacht veel en zelfs internationale belangstelling voor de achtergebleven apparatuur, die allerminst industriële archeologie blijkt te zijn.

De iconische Inza-melkfles met het oude logo.

De iconische Inza-melkfles met het oude logo. © JAA

“Complete lijnen voor melkverwerking komen nooit of zelden in zijn geheel op de markt. Dit is een buitenkans voor andere bedrijven in de productie en verwerking van melk.”, aldus Joos Dauwe, regiomanager bij Troostwijk. “Ook al is de fabriek zelf wat verouderd, de inboedel verkeert in perfecte staat. Het gaat om allerlei zuivelapparatuur; van AMPAC Pet-lijnen, Tetralijnen, opslag- en melktanks tot meng- en doseerunits en een volautomatisch magazijn, gereedschappen, rollend materiaal en kantoormeubilair.”

De machines van de oude Inza gaan dus onder de hamer. Nog tot 7 oktober kan iedereen online bieden op de verschillende loten.

Eén van de machines waarop tot 7 oktober geboden kan worden

Eén van de machines waarop tot 7 oktober geboden kan worden © RR

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio