Ook aan de lagere scholen in Balen zijn de leerlingen vrijdag gestart met Bike2School. 

Ook aan de lagere scholen in Balen zijn de leerlingen vrijdag gestart met Bike2School. © Gemeente Balen

Kempense gemeenten belonen fietsende leerlingen: Strapdag is start van Bike2School

Kempen -

Duizenden Kempense leerlingen gingen vrijdag tijdens de Strapdag al fietsend, stappend of steppend naar school. De Strapdag geeft traditiegetrouw de aftrap van de Week van de Mobiliteit. Veertien Kempense gemeenten zijn vrijdag ook gestart met Bike2School. 14.000 leerlingen verdienen de komende maanden virtuele munten door met de fiets naar school te komen.

Bart Van den Langenbergh

Al is het met een tweewieler, met een step op te voet. De jaarlijkse Strapdag doet de leerlingen van de basisscholen vrijdag volop bewegen. Veel bewegen heeft een positief effect op het welzijn van de kinderen. Ze zitten frisser en beter geconcentreerd in de klas.

“Een of twee keer strappen in de week maakt wel degelijk een verschil, zowel voor de gezondheid als voor het klimaat”, legt Tom Dhollander van de Voetgangersbeweging uit. “Het is in deze tijden, waarin thuiswerk toch een plaats kreeg, niet zo een moeilijke opdracht om minstens twee keer per week actief naar school te gaan. Dat moet haalbaar zijn.” Ook in de Kempen zetten de meeste scholen vrijdag hun beste beentje voor door deel te nemen aan de Strapdag. Heel wat basisscholen zetten extra verkeerslessen centraal en trokken er te voet of met de fiets op uit in de omgeving van de schoolpoort.

Bike2School

De Strapdag betekende in veertien Kempense gemeenten ook de start van het gloednieuw project Bike2School. 86 Kempense lagere scholen willen op die manier 14.000 kinderen meer met de fiets, step op te voet naar school laten komen. Het gaat om scholen in de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Meerhout, Ravels, Vosselaar en Westerlo.

Het project Bike2School is vrijdag gestart in veertien Kempense gemeenten. 

Het project Bike2School is vrijdag gestart in veertien Kempense gemeenten. © RR

“Bike2School stimuleert de kinderen om met de fiets naar school te gaan door hun fietsgebruik volledig geautomatiseerd te registreren en hen te belonen met virtuele munten of bucks. Met de verzamelde bucks kunnen de leerlingen bij lokale handelaars of op de lokale kermis een beloning kopen”, zegt Katleen Mertens van IOK, de intercommunale die het project coördineert.

“Leerlingen die willen deelnemen, registeren zich en ontvangen een tag om aan de boekentas of fiets te bevestigen. De tag registreert hun duurzame verplaatsing en zo sparen ze bucks. Via een betaalkaart kunnen ze met de gespaarde bucks betalen bij de deelnemende handelaren en partners.”

Het project wil alle duurzame schoolverplaatsingen belonen. Dit betekent dat ook kinderen die te voet of met de step naar school komen, kunnen deelnemen.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio