Voor Grenspark Kalmthoutse Heide is het nu afwachten of de kandidatuur als Nationaal Park geselecteerd wordt.  

Voor Grenspark Kalmthoutse Heide is het nu afwachten of de kandidatuur als Nationaal Park geselecteerd wordt.  © RR

Essen blijft garanties vragen voor landbouwers in masterplan Nationaal Park tegen 2023

Essen -

Het Grenspark Kalmthoutse Heide mag dan wel met steun van de gemeenten een kandidatuur hebben ingediend om een Nationaal Park te worden, Essen blijft alert bij de opmaak van het masterplan tegen 2023.

Essen staat constructief tegenover het idee, maar stapt niet ‘blindelings’ in het verhaal. Gaf de gemeente eerder negatief advies op het eerste plan, dan werd dat plan na overleg met de gemeenten en de bijzondere commissie bijgestuurd.

Omdat nu enkel het bestaande Essense gedeelte van het Grenspark Kalmthoutse Heide en de Wildertse Duintjes werd ingediend voor de selectiefase van Nationale Parken, kon de gemeente mee goedkeuren. Dat betekent immers dat er geen gronden in landbouwgebied werden ingekleurd als Nationaal Park.

In de engagementsverklaring staat dat er voor landbouwers en private eigenaars geen bijkomende beperkingen mogen komen uit het label 'Nationaal Park' en dat ze enkel op basis van vrijwilligheid betrokken worden.

Als Vlaanderen deze kandidatuur selecteert, moet pas tegen 2023 het masterplan ingediend worden. Essen benadrukt dat het er mee over zal waken dat naast de andere belanghebbenden, ook de landbouwers betrokken worden bij de opmaak ervan.

  (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio