©  BELGA

Dossiers van sociale fraude bij GLS en PostNL verhuizen naar rechtbank Antwerpen

De 52 dossiers rond mogelijke georganiseerde sociale fraude bij de pakjesbedrijven PostNL en GLS verhuizen van Mechelen naar Antwerpen. De zaken zullen op 19 oktober voor de correctionele rechtbank in Antwerpen worden ingeleid, zegt Roel Deseyn, advocaat van de christelijke vakbond ACV.

Bron: Belga

Er is volgens Deseyn gekozen om de dossiers in Antwerpen te laten behandelen door een kamer met drie rechters (in plaats van één rechter in Mechelen) omdat het “om een belangrijke en principiële zaak” gaat, zegt de advocaat. “Het uitstel is dus niet iets negatiefs.”

De pakjesbedrijven PostNL en GLS, en een hele resem onderaannemers, worden beticht van georganiseerde sociale fraude, met de koeriers als voornaamste slachtoffers. Er is sprake van onder meer zwartwerk en schijnzelfstandigheid. “Een moderne vorm van slavernij”, noemt de christelijke vakbond het.

De vakbond benadrukt dat de wantoestanden niet alleen in de genoemde bedrijven gelden, maar in de hele sector. “Elk pakjesbedrijf werkt met zelfstandige chauffeurs die uitgebuit worden”, zegt ACV. “Het kan niet dat deze bedrijven alle sociale risico’s afwimpelen op de chauffeurs én de samenleving. Deze hardwerkende koeriers hebben recht op een betere verloning, een correct en menselijk aantal werkuren en bescherming in geval van ziekte of ongeval.”

De vakbonden willen dat de pakjesbezorgers - voor heel België gaat het naar schatting om 10.000 mensen - door bedrijven als PostNL en GLS als werknemer in dienst worden genomen. Ze hopen dat de rechtszaak voor een schrikeffect zorgt. Een uitspraak wordt ten vroegste in de zomer van 2022 verwacht. De beklaagden riskeren miljoenenboetes, en in extremis ook celstraffen.

LEES OOK: PostNL en GLS gedagvaard: “Koeriers zijn schijnzelfstandigen”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio