Enkele leden van ASC Rood Wit Legioen voor de vlag met bosuil van de RAFC-supportersclub in café De Patriot in Zandhoven. Tweede van links voorzitter François Nooytens en centraal cafébaas Rudi Bru. 

Enkele leden van ASC Rood Wit Legioen voor de vlag met bosuil van de RAFC-supportersclub in café De Patriot in Zandhoven. Tweede van links voorzitter François Nooytens en centraal cafébaas Rudi Bru. ©  kma

Café De Patriot thuishaven van groeiende Antwerp-supportersclub Rood Wit Legioen

Zandhoven -

Zandhoven, toch traditioneel een bolwerk van Lierse-supporters vroeger, heeft een groeiende aanhang van Antwerp-supporters. Dat merkt ook de supportersvereniging ASC Rood Wit Legioen met clublokaal in café De Patriot aan de Langestraat in Zandhoven.

Kristin Matthyssen

De Patriot stroomde donderdag vol voor Olympiakos-Antwerp. Bij uitwedstrijden zie je tegenwoordig altijd een hele groep rood-witte supporters voor De Patriot staan om samen met de bus naar de match te rijden. Twaalf leden van de Zandhovense supportersclub ASC Rood Wit Legioen waren naar Griekenland afgereisd, eentje zelfs al op maandag. Ondanks de nederlaag zat de sfeer er goed in. “Sjot die er eens in is!”, riep iemand. “Allez, doet da na is”, alles eindigend op een Griekse ‘is’.

François Looytens en Rudi Bru met hun supportersshirts. 

François Looytens en Rudi Bru met hun supportersshirts. ©  kma

De nog vrij jonge supportersclub van de Great Old heeft duidelijk de wind in de zeilen. François Nooytens richtte de club in 2014 op, als ode aan zijn dochter Tamara die in 2013 op amper twintigjarige leeftijd overleed. “Mijn dochter was fan van Antwerp en wou graag in een supportersclub gaan, maar het is er niet van gekomen. Het duurde even vooraleer alle administratie rond was, maar een jaar na haar dood was ASC Rood Wit Legioen een feit”, vertelt François, die zelf al 47 jaar voor Antwerp supportert. “Aanvankelijk was café Cool Down in Massenhoven ons supporterslokaal, maar omdat dat gesloten is zijn we naar De Patriot in Zandhoven verhuisd. Zo’n snookercafé is ideaal, omdat het genoeg ruimte biedt om de matchen op groot scherm te volgen. Als het nodig is schuift cafébaas Rudi zijn pooltafels aan de kant. Normaal is De Patriot op zondag niet open, maar speciaal voor ons doet Rudi zijn café open als Antwerp speelt”, zegt François, die een halsketting met het logo van RAFC draagt en een tattoo van zijn geliefde voetbalclub op zijn onderarm heeft.

Ondanks de nederlaag bleef het gezellig. 

Ondanks de nederlaag bleef het gezellig. ©  kma

Cafébaas Rudi Bru, die De Patriot in 2017 overnam, heeft zelf ook een rood-wit-hart. ASC Rood Wit Legioen groeit hard en zit nu al aan 122 leden. Zoals Oliver Vertruyen, gemeenteraadslid voor N-VA, die donderdagavond na de gemeenteraad nog de laatste tegengoal kon zien.

De Patriot is bij Antwerp-matchen getooid met vlaggen. “Maar als Antwerp niet speelt nemen we die weg”, zegt Rudi. “Hier komen ook supporters van Club Brugge, Anderlecht en Beerschot. Ik moet een beetje de neutraliteit bewaren.”

De vlag van ASC Rood Wit Legioen, met een bosuil. 

De vlag van ASC Rood Wit Legioen, met een bosuil. © kma 

ASC Rood Wit Legioen wil een familiale club zijn. Kinderen tot twaalf jaar worden gratis ingeschreven. Er zitten ook heel wat dames tussen. Normaal heeft elke supportersclub een speler als peter. “Ik ben aan het onderhandelen”, zegt François mysterieus. Waarom ze niet Ritchie De Laet contacteren, die woont toch vlakbij in Zoersel? “Hij is al peter van een andere supportersclub”, weet François. Misschien moeten ze hoog mikken en ineens Radja vragen? Of er al ooit een Antwerpvoetballer in De Patriot iets kwam drinken? “Niet dat ik weet”, zegt Bru, “maar Antwerp-icoon Hans-Peter Lehnhoff komt wel geregeld op het voetbal in Halle.”

Wie lid wil worden van ASC Rood Wit Legioen kan mailen naar nooytensfrançois@gmail.com of in De Patriot binnenwippen.

De spanning was te snijden in De Patriot. 

De spanning was te snijden in De Patriot. ©  kma

O nee, een tegengoal van de Grieken! 

O nee, een tegengoal van de Grieken! ©  kma

The One en Only, The Great Old. 

The One en Only, The Great Old. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio