De inrichting van de parkeerzone nabij de school wordt druk besproken. 

De inrichting van de parkeerzone nabij de school wordt druk besproken. © Joren De Weerdt

Nieuwe Pastorijstraat oogst ook kritiek: “Er moeten aanpassingen komen”

Berlaar -

De partij Groen lanceert een petitie om aanpassingen te vragen aan de verkeerssituatie in de vernieuwde Pastorijstraat in Berlaar. Ook de directie van de Vrije Basisschool nabij de kerk hoopt op bijsturingen.

Bert Provoost

Het verkeer mag sinds juli weer passeren in de Pastorijstraat en sinds 1 september maken ook de leerlingen en hun ouders van de scholen kennis met de nieuwe situatie. Er ligt een nieuw wegdek en er verschenen brede fietspaden. “Maar de plannen die nu uitgevoerd zijn leiden tot nieuwe gevaarlijke situaties. Helaas zijn er meerdere constructiefouten gemaakt, ten koste van de veiligheid van de zachte weggebruikers. Er moeten aanpassingen komen, daarom lanceren we de komende week een petitie”, zegt gemeenteraadslid Brend Van Ransbeeck van Groen.

In de eerste plaats noemt hij de parkeerplaatsen aan de schoolpoort problematisch. “Die zone is gevaarlijk ingericht. Er is veel te weinig ruimte voor wandelende kinderen of wachtende ouders vlak voor de schoolpoort. De automobilisten moeten tot aan de schoolpoort rijden om op de parking te geraken en zachte weggebruikers lopen zo gevaar. Ook moeten de wagens die de parkeerplaats oprijden telkens het fietspad kruisen. Elders in de straat is er dan weer te weinig ruimte voor voetgangers”, zegt het raadslid.

“Bezorgd”

Het directieteam van de Vrije Basisschool reageert ook op de situatie. “Als school blijven we de verkeerssituatie rond onze school bezorgd op de voet volgen, net omdat de nieuwe verkeerssite nog niet volledig is afgerond en opgeleverd is. Er ontbreken nog een aantal verhelderende signalen zoals bijvoorbeeld verkeersborden. We betreuren dan ook dat alles voortijdig is opengezet”, geven directrices Annemie Schoovaerts en Veerle Van Hoof aan.

Ouders kunnen hun kinderen nu op het schooldomein afhalen.

Ouders kunnen hun kinderen nu op het schooldomein afhalen. © Joren De Weerdt

“Net zoals bij de ouders staat bij ons de veiligheid van onze kinderen voorop”, gaan ze verder. “We hebben dan ook ons ‘komen-en-gaansysteem’ herbekeken en helemaal omgegooid. Ouders halen nu hun kind op binnen het schooldomein, omdat er geen apart voetpad is aan de kant van onze school en er onvoldoende wachtruimte is aan het einde van de schooldag. We zijn nog steeds in overleg met de gemeente. We hopen samen met de ouders op een snelle en gebruiksvriendelijke afhandeling van het plan met bijsturingen waar dit nodig zou zijn voor de veiligheid, in het bijzonder van de zwakke weggebruikers”, klinkt het.

De directie wil ook nog alle ouders bedanken voor hun medewerking om het brengen en halen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Deskundige

Schepen van Mobiliteit Jan Hendrickx (N-VA) zegt dat de nieuwe inrichting nog even tijd moet krijgen. “De zone rond de kerk is nog een werf, het werk is nog niet af. Het duurt ook even om te wennen aan de toestand. We zijn dus niet meteen grote structurele aanpassingen van plan. Wel zullen er nog wat extra borden geplaatst worden om de situatie te verduidelijken en zal er ook een verkeersdeskundige van de provincie, die gespecialiseerd is in schoolomgevingen, komen kijken om de nieuwe toestand mee te evalueren.”

MEER OVER Mobiliteit Mechelen