Leen Apers en haar kinderen Lukas en Kato uit Poederlee zijn samen met Wannes Van Coillie en Hans Vannuffelen al gestart met het verwijderen van een aantal terrastegels. Maandag start het Kempens kampioenschap tegelwippen. 

Leen Apers en haar kinderen Lukas en Kato uit Poederlee zijn samen met Wannes Van Coillie en Hans Vannuffelen al gestart met het verwijderen van een aantal terrastegels. Maandag start het Kempens kampioenschap tegelwippen. © Bart Van den Langenbergh

Kempenaars nemen deel aan kampioenschap tegelwippen: “Alle beetjes helpen, ook al is het maar één tegel”

Lille, Kasterlee, Neteland, Nijlen -

De Olympische Spelen zijn nog maar net achter de rug of daar is het eerste Kempens kampioenschap tegelwippen. Voor dit opmerkelijke kampioenschap hoef je niet sportief te zijn. De inwoners van Lille, Kasterlee, Vorselaar, Grobbendonk, Olen, Herentals, Herenthout en Nijlen nemen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk oppervlakten te ontharden. “De winnende gemeente krijgt de Gouden Tegel”, zegt mede-organisator Wannes Van Coillie.

Bart Van den Langenbergh

In Nederland is het tegelwippen al enkele jaren een groot succes. De teller staat daar bijna op één miljoen gewipte tegels. Het gaat niet alleen om verwijderde tegels maar ook om beton, kiezel of andere verharding die wordt weggehaald. Van maandag 20 september tot dinsdag 30 november vindt het eerste Kempens kampioenschap tegelwippen plaats. De inwoners van Lille, Kasterlee, Nijlen en de vijf Neteland-gemeenten nemen het tegen elkaar op om zo veel mogelijk te ontharden. “Die acht gemeenten promoten het tegelwippen, maar eigenlijk kan iedere Kempenaar meedoen”, zegt Wannes Van Coillie van Avansa Kempen en TransLab K of het Transitielaboratorium Kempen. “Op de website van het kampioenschap kunnen de deelnemers aanduiden hoeveel vierkante meter ze onthard hebben. Door foto’s te nemen van de toestand voor en na leveren ze ook het bewijs. De gemeente die het meeste vierkante meter heeft onthard, wint de Gouden Tegel. Gemeentelijke onthardingsprojecten tellen niet mee. Enkel de score van inwoners, verenigingen of bedrijven telt.”

Oprit eruit

Leen Apers, haar man Thomas Veraghtert en hun kinderen Lukas (9) en Kato (6) uit Poederlee (Lille) zijn klaar om vanaf maandag volop tegels en klinkers rond hun woonst aan Schrieken te verwijderen. “We wonen hier al enkele jaren, maar we gebruiken de verharding niet zoals ze is aangelegd”, vertelt Leen Apers. “Vanaf maandag gaan we tegels en klinkers verwijderen, maar uiteraard behouden we nog wel een stuk terras. De oprit die vroeger in asfalt werd aangelegd, gaat er ook uit. Ik zou er graag een karspoor in de plaats leggen.”

Minder verharding betekent niet alleen meer water in de bodem en minder wateroverlast, maar creëert ook ruimte voor meer groen en meer biodiversiteit. Op de website van het kampioenschap staat een aantal tips hoe je best de omgeving onthardt en welke planten je in de plaats kan zetten. In de gemeente Nijlen krijgt elke inwoner een gevelplant, struik of een vierkante meter bodembedekker in ruil voor een vierkante meter ontharding.

Ook overbodige klinkers rond het huis moeten weg. Elke vierkante meter bij het Kempens kampioenschap tegelwippen. 

Ook overbodige klinkers rond het huis moeten weg. Elke vierkante meter bij het Kempens kampioenschap tegelwippen. © Bart Van den Langenbergh

Aanplantingen

“We willen niet dat de bewoners door te ontharden ongelukken meemaken of glazenwassers plots in een groot gat vallen”, legt Hans Vannuffelen, vrijwiligger bij TransLab K, uit. “De boodschap is vooral dat alle beetjes een groot geheel kunnen maken, ook al verwijder je maar een tegel. Dit experiment vindt niet toevallig in het najaar plaats omdat het dan ook de moment is om bomen en hagen aan te planten. De wedstrijd valt ook samen met de actie Behaag onze Kempen van de intercommunale IOK.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio