©  EPA-EFE

Chaotische evacuaties dwingen Nederlandse minister tot ontslag

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken en leider van het linksliberale D66 Sigrid Kaag stapt op na een motie van afkeuring in het parlement omtrent de chaotisch verlopen evacuatie-operatie in Afghanistan. De voltallige regering was al ontslagnemend.

kmaBron: NRC, nu.nl

Het Nederlandse parlement, de Tweede Kamer, nam een motie van afkeuring tegen demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) aan en sprak zijn afkeuring uit voor de evacuatieoperatie in Afghanistan.

Zowel Kaag als de minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA), kregen kritiek vanwege de chaotische evacuaties van tolken, ambassadepersoneel en overheidspersoneel. Kaag erkende dat er fouten zijn gemaakt, maar volgens haar zag niemand de snelle opmars van de Taliban aankomen.

De motie kreeg 78 stemmen voor en 72 stemmen tegen. Regeringspartij ChristenUnuie stemde met de voltallige oppositie voor de motie. De regeringspartijen VVD (rechtsliberaal), D66 en CDA (christendemocratisch) stemden tegen.

‘Oordeel aanvaarden’

‘De Kamer oordeelt dat het kabinet onverantwoord heeft gehandeld. Hoewel ik sta voor onze inzet, kan ik niet anders dan als eindverantwoordelijke minister de consequenties van dit oordeel aanvaarden’, reageerde Kaag donderdag tegen de Kamer. ‘In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur, moet een minister gaan als het beleid wordt afgekeurd.’

Ook tegen de minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) is een motie van afkeuring ingediend, waar de Kamermeerderheid zich achter schaarde. Volgens hen zou Bijleveld ook gebrekkig hebben gehandeld tijdens de evacuaties uit Kaboel. Volgens NRC heeft de woordvoerder van Bijleveld eerder op de dag gesuggereerd dat zij wel nog zal aanblijven als minister.

Kaag blijft wel aan als leider van D66. Die partij was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen. In die rol gaat ze door met de gesprekken over een nieuw kabinet.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio