Vera Van Laer verdween in 1996, in 2012 werd de voormalige woning van haar verdachte vriend Marc De Schutter doorzocht.  

Vera Van Laer verdween in 1996, in 2012 werd de voormalige woning van haar verdachte vriend Marc De Schutter doorzocht.  ©  rr

Drie (ex-)politiemensen buiten vervolging gesteld in zaak Vera Van Laer

De raadkamer heeft donderdag drie Antwerpse (ex-)politiemensen buiten vervolging gesteld voor het plegen van valsheid in geschriften in het onderzoek naar de verdwenen Vera Van Laer. Het openbaar ministerie zag onvoldoende bewijzen en had zelf de buitenvervolgingstelling gevorderd. Voor haar ex-vriend Marc De Schutter werd het verval van de strafvordering vastgesteld: hij overleed in 2017 en was de enige verdachte.

blg

Vera Van Laer verdween begin juli 1996 op 30-jarige leeftijd. Haar ex-vriend Marc De Schutter kwam al snel als verdachte in beeld. Hij zei dat hij haar aan het station van Antwerpen had afgezet en ontkende iedere betrokkenheid bij haar verdwijning. Hij werd in 1998 een eerste keer aangehouden in de zaak, maar kwam toen na twee maanden voorhechtenis vrij. In 2003 werd hij buiten vervolging gesteld bij gebrek aan bewijs.

In juli 2012 werd De Schutter in Thailand opgepakt op verdenking van moord, nadat het dossier heropend was. In september van dat jaar liet de onderzoeksrechter huiszoekingen uitvoeren bij de lokale recherche van de Antwerpse politie. Drie politiemannen die destijds het onderzoek naar haar verdwijning voerden, werden opgepakt op verdenking van schriftvervalsing. Ze waren bevriend met De Schutter en zouden een valse of aangestuurde verklaring van een getuige genoteerd hebben om hem een alibi te bezorgen.

Negen jaar later vond het openbaar ministerie dat er onvoldoende aanwijzingen van schuld tegen het trio waren en vorderde het de buitenvervolgingstelling. De raadkamer volgde donderdag dat standpunt. En De Schutter? Die mocht begin 2013 opnieuw onder voorwaarden de gevangenis verlaten. Hij verbleef een tijdje in België, schreef nog een boek en verhuisde naar de Filippijnen. Daar overleed hij in mei 2017.

Het lichaam van Vera Van Laer is nog altijd niet gevonden.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio