Tess, Isa, Lente en Mats met hun mama’s in de vroegere pastorietuin achter het Sociaal Huis waar donderdag de bevraging was. 

Tess, Isa, Lente en Mats met hun mama’s in de vroegere pastorietuin achter het Sociaal Huis waar donderdag de bevraging was. ©  kristin matthyssen

Bult, put, stam of hangbrug? Kinderen mogen mening kwijt hoe pastorietuin avontuurlijke natuurlijke speelplek kan worden

Oelegem -

Een liggende boomstam? Een hangbrug? Een bloemenwei? Een rots? Een klimboom? Kinderen en volwassenen konden donderdag in de pastorietuin achter het Sociaal Huis in Oelegem zelf advies geven aan de gemeente Ranst en Regionaal Landschap de Voorkempen hoe ze van de tuin een natuurlijke speel- en ontmoetingsplek kunnen maken.

Kristin Matthyssen

Het is de ambitie van de gemeente Ranst om tegen 2024 in elke Ranstse deelgemeente een grote natuurlijke speel- en ontmoetingsplek te creëren. “Er werd gekozen voor een inspraaktraject, waarbij de inwoners zelf uit enkele voorstellen kunnen aanduiden waar zij de voorkeur aan geven”, vertelt schepen van Jeugd Annelies Creten (Groen). “Landschapsarchitect Frank Van Baelen van Regionaal Landschap de Voorkempen gaat met die suggesties aan de slag om een plan te ontwerpen.”

In Ranst is het traject al volop bezig, in Oelegem konden inwoners donderdag naar de pastorietuin achter het Sociaal Huis komen. Pétanqueveldjes liggen er al, maar voor de rest is die pastorietuin een grote grasvlakte omzoomd met struiken en mooie oude bomen. “Vanuit onze ervaring in Ranst weten we al dat voldoende schaduw en zitbanken belangrijk zijn voor ouders en grootouders”, zegt schepen Creten. “Maar ze kunnen hier ook aangeven aan de hand van pictogrammen welke groenvormen ze in de tuin willen, welke inrichting met natuurelementen en welke spelaanleidingen - van een wilgenhut tot boomschijven - ze het fijnst vinden. Houden de kinderen in Oelegem van klimmen en springen, slingeren of van draaien en zwieren of willen ze rustig kunnen chillen? Vergroening en avontuur vormen het uitgangspunt.”

Voorlopig maken de scholen en buurtkinderen vooral gebruik van de pastorietuin.

De pétanquepleintjes blijven sowieso. 

De pétanquepleintjes blijven sowieso. ©  kma

Tess (9), Isa (7), Lente (8) en Mats (11) willen allemaal graag een put of een bult. “Eigenlijk zou ik liefst zo’n pumptrack-BMX-baan zoals in Schoten willen”, zegt Mats ambitieus. “Of een skatepark. Maar daarvoor verwezen ze me door naar het skatepark in Broechem. De gemeente wil niet in elke deelgemeente een skatepark.”

De ouders van de kinderen vinden het ook belangrijk dat de huidige speelplekken goed onderhouden worden. “Het speelbos aan de De Fraulaan is overwoekerd door onkruid en netels. Er staat één goal. Het is positief dat hier speelelementen komen, maar de huidige speelplekken in Oelegem kunnen ook een opwaardering gebruiken. We hopen dat de struiken rondom de pastorietuin waarin de kinderen al chill- en schuilplekken hebben zeker blijven staan.”

De pastorietuin is een heel mooie en goed bereikbare plek. Maar het mag nog wat avontuurlijker, vinden ook deze kinderen en mama’s. 

De pastorietuin is een heel mooie en goed bereikbare plek. Maar het mag nog wat avontuurlijker, vinden ook deze kinderen en mama’s. ©  kma