De kastelen van Laarne, Bornem (foto) en Kruibeke worden toegangspoorten tot Rivierpark Scheldeland. 

De kastelen van Laarne, Bornem (foto) en Kruibeke worden toegangspoorten tot Rivierpark Scheldeland. © Guy Delforge

Rivierpark Scheldevallei wil graag Nationaal Park worden

Klein-Brabant -

Het Rivierpark Scheldevallei hoopt binnenkort een nationaal park te worden. Een onafhankelijke jury van experten uit binnen- en buitenland buigt zich nu over de verschillende kandidaturen, normaal is eind dit jaar geweten welke projecten een nationaal park worden.

Guy Delforge

In het voorjaar gaven Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het startschot voor de zoektocht naar kandidaten voor drie extra nationale parken. Ze riepen geïnteresseerde samenwerkingsverbanden tussen lokale overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties en landeigenaars op om hun kandidatuur in te dienen. Rivierpark Scheldevallei, drie jaar geleden opgericht door een hele groep private en publieke partners, stelde zich kandidaat.

“De getijdennatuur van de Scheldevallei met de typische slikken en schorren maakt het Rivierpark zo bijzonder”, zegt Antwerps gedeputeerde Jan De Haes (N-VA). “De zoute, brakke en zoete zones zijn uniek in Europa. Alles leeft hier op het ritme van eb en vloed. Hier stroomt schoonheid. Dat alleen al verdient het statuut van nationaal park. Er zijn natuurlijk ook verschillende objectieve parameters vastgelegd zoals de noodzakelijke oppervlakte van de natuurkern en de kwaliteit van de natuur. Ook daar leggen we een ijzersterk dossier voor.”

De vallei onderging de voorbije decennia veel veranderingen. Het Sigmaplan is hierbij uiteraard van groot belang. Aanvullend startte het Regionaal Landschap Schelde-Durme zes jaar geleden met een overkoepelende aanpak voor de open ruimte over de sectoren van natuur, landbouw, ruimtelijk beleid, recreatie, toerisme en erfgoed heen. De natuurkwaliteit van deze regio heeft de voorbije twintig jaar een enorme revival doorgemaakt: het areaal aan natuurgebied is sterk uitgebreid, de robuustheid van de gebieden is toegenomen en er is voor meer connectiviteit gezorgd.

Meivis is terug

“De inspanningen van het Sigmaplan en heel veel vrijwilligers om de Schelde weer meer ruimte en kwaliteit te geven en de typische natuur te herstellen, leveren echt op”, zegt projectcoördinator Tom Wezenbeek. “Zo is de bever overduidelijk terug. De Scheldevallei is momenteel zelfs de enige bekende plaats in Vlaanderen waar de otter zich opnieuw voortplant. Ook de meivis schittert eindelijk opnieuw aan het wateroppervlak.”

Projectcoördinator Tom Wezenbeek bij een picknickbank in Rivierenland.

Projectcoördinator Tom Wezenbeek bij een picknickbank in Rivierenland. © Guy Delforge

Een nationaal park heeft natuurlijk ook als doel toerisme en recreatie te ontwikkelen en te promoten. Er wordt gewerkt aan goed gekozen onthaalpoorten. De hoofdrol is hier weggelegd voor de (kunst)steden Gent, Dendermonde, Lokeren en Antwerpen, samen met de kastelen van het project ‘Van Steen tot Steen langs de Schelde’, de abdij van Hemiksem en De Schorre/Watersportbaan Hazewinkel. Bij de kastelen vind je steeds een combinatie van een unieke erfgoedparel, prachtige natuur en leuke terrasjes.

“Vanwege de kwetsbaarheid van de natuur zal er veel aandacht gaan naar een selectieve ontsluiting als rust- en verblijfsgebied”, zegt gouverneur Carina Van Cauter van Oost-Vlaanderen. “We willen de draagkracht niet overschrijden. Bij de groei naar een nationaal park rollen we onze onthaalplannen verder uit en sturen we ze indien nodig bij. Uit onderzoek blijkt dat nu al bijna 70% van de inwoners achter onze ambitie staat.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio