Zo zag Trooz eruit op 16 juli, nadat het water was weggetrokken. Rechts: de leerlingen aan het werk. 

Zo zag Trooz eruit op 16 juli, nadat het water was weggetrokken. Rechts: de leerlingen aan het werk. ©  belga, rr

 

 © rr

1 / 2
thumbnail: Zo zag Trooz eruit op 16 juli, nadat het water was weggetrokken. Rechts: de leerlingen aan het werk. 
thumbnail:  

Merksemse leerlingen helpen na overstromingen in Wallonië: “Ik wist niet dat het zó erg was”

De overstromingen van juli hebben enorme schade veroorzaakt in Trooz, een dorpje in Luik. Acht leerlingen van het Centrum voor Leren en Werken in Merksem zijn momenteel ter plaatse om er te helpen met de wederopbouw. Vrijwillig en met veel enthousiasme.

Rebecca Van Remoortere

Acht leerlingen van het Centrum voor Leren en Werken in Merksem zijn gisterochtend vertrokken richting Trooz, waar ze twee dagen blijven. Ze helpen er met de wederopbouw van de getroffen huizen na de overstromingen van juli. De school stelde de vraag aan de leerlingen om vrijwillig mee te gaan. Mohammed El Bouazzati (19) gaf zich meteen op.

“Er zijn hier nog altijd veel mensen in nood, dat is verschrikkelijk om te zien. Ze hebben niks meer en alles is kapot en beschimmeld in de huizen. Ik ben graag fysiek bezig en help graag mensen, ik ben dus blij dat we hier twee dagen toch iets kunnen doen”, zegt Mohammed. “Maar ik wist niet dat het zo erg was.”

Ook de leerkrachten zijn onder de indruk van de staat van de huizen in Trooz. “De straat moet hier tot twee meter hoog onder water hebben gestaan. De getroffen auto’s zijn allemaal door het leger met helikopters naar een parking gebracht. Die staan nog gestapeld op elkaar. De schade is heel groot”, zegt Adinda van Thournhout, trajectbegeleidster bij de opleiding bouw.

De leerlingen werken ter plaatse samen met een groep brandweerlui uit Kortrijk. “We zijn aan het werken in een woning in een klein doodlopend straatje in het dorp. Het brandweerkorps pakt nu huis per huis aan, samen met wat vrijwilligers en de huiseigenaars. Het bezetsel wordt huis per huis van de muur afgekapt tot we op de blote muur zitten. Alles moet weg om het vocht uit de muren te krijgen”, zegt Adinda.

Mohammed is hard aan het werk in Trooz

Mohammed is hard aan het werk in Trooz

Zielig

“De twee bewoners wonen ondertussen nog in dat huis dat vol vocht zit”, voegt Mohammed eraan toe. “Het zijn twee oudere mensen. Ze wonen tijdelijk boven in hun huis. Ze hebben niks meer, maar zijn zelf de stenen uit hun huis aan het opruimen. Heel zielig om te zien.”

Door het vrijwilligerswerk doen de leerlingen extra ervaring op en leren ze in team te werken. “Onze leerlingen zijn mannen die werken en leren combineren. Ze werken vaak drie dagen in de bouwsector en zitten twee dagen op school. Vandaag (donderdag, red.) kregen de meesten voor het eerst een breekhamer in hun handen.”

Op school hebben de leerkrachten zakgeld ingezameld zodat de leerlingen na een eerste dag hard werken iets kunnen gaan drinken. “We hebben ook samen gegeten met de buurtbewoners en naar hun verhalen geluisterd. We slapen hier nog samen in een jeugdherberg en dan vliegen we er een laatste dag terug in”, zegt Adinda.

 

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio