© ATV

Martin schilderde al 2.500 miniatuurwielrenners: “Merckx minstens vijftig keer gemaakt”

De miniatuurwielrennertjes van Martin Schijvens uit Merksem zijn uitgereden. Ze staan momenteel tentoongesteld in Leuven, Brugge en Merksem in het kader van het WK wielrennen binnenkort. Martin schilderde al 2500 kleine wielrennertjes. “Vandaag hebben de renners wel heel veel sponsors, dat is moeilijk om in detail te schilderen.”

Rebecca Van Remoortere

Van Aert, Pogačar, Pantani, Museeuw en Merckx. Noem een wielrenner en de kans is groot dat hij in de kast van Martin Schijvens uit Merksem staat. Alle wielrenners zijn tot in de puntjes nagemaakt, met het juiste fietsmerk en met de correcte trui met alle sponsors op geschilderd. Als Martin het doet, doet hij het goed.

“Toen ik een jaar of zes was, kocht ik miniatuurwielrenners met ‘mijne zondag’. Die schilderde ik met plakkaatverf. Op mijn zestiende stopte ik omdat ik moest gaan werken. Toen ik met pensioen ging op mijn zestigste, vroeg ik me af of ik het nog zou kunnen. Dus haalde ik opnieuw blanco wielrennertjes in huis. Ondertussen moet ik er ongeveer 2.500 geschilderd hebben.”

En daar zit zowat elke gewezen en huidige wielerkampioen tussen. “Ik heb alle winnaars van de Ronde van Vlaanderen gemaakt sinds 1913. Ook alle winnaars van de Ronde van Frankrijk en alle wereldkampioenen staan geschilderd in de kast. Van Boonen, tot Kittel en Wiggins, ik heb ze allemaal gemaakt. Merckx heb ik al minstens in vijftig verschillende truitjes geschilderd. De exemplaren van Van Aert beginnen ook al te tellen.”

 

 ©  Dirk Kerstens

Persoonlijk cadeau

Ondertussen kennen veel renners Martin al, want als het kan, geeft hij de miniatuurtjes persoonlijk cadeau aan zijn favoriete renners. En vraagt hij ook altijd om eentje te signeren. “De renners vinden dat altijd leuk. Op papier hebben ze al veel handtekeningen gezet, maar op zichzelf nog nooit. Van Kittel, Van Aert en Cancellara kreeg ik zelfs een truitje cadeau in ruil.”

“Het schilderen lukt nog, maar je moet toch een vaste hand hebben en het wordt moeilijker”, zegt Martin die al 75 jaar is. “Ik werk ongeveer vijftien uur aan één wielrenner. Die renners fietsen vandaag ook allemaal met een hele krant aan sponsors op hun truitje. Al die namen schilderen is niet evident, maar het moet juist zijn.”

Vive Le Vélo

Martin heeft zijn rennertjes naar aanleiding van het WK wielrennen nu verspreid over tentoonstellingen in Leuven, Brugge en in Merksem. “Mijn rennetjes hebben al overal gestaan, zelfs op de tafel van Vive Le Vélo bij Karl Vannieuwkerke. De enige plek waar ze nog niet hebben gestaan is in Antwerpen zelf. Ik heb al met elke grote wielerwedstrijd gemaild met de vraag of ik ze ergens kon tentoonstellen, maar er was nog nooit interesse.”

In thuisdistrict Merksem gelukkig wel. Daar worden ze eerst in de bibliotheek en dan in het districtshuis getoond. “Ik maakte ook al renners met de kampioenentruien voor dit jaar. Ik moet er alleen nog de juiste ploegen op schilderen na afloop. Mijn pronostiek? Ganna voor de tijdrit en Van Aert of van der Poel voor de wegrit.”

Of Martin ook al eens vrouwelijke rensters heeft geschilderd? “Die verkopen ze niet in blanco poppetjes.”

De tentoonstelling van Martin loopt van vrijdag 17 september tot en met woensdag 29 september en is tijdens de openingsuren van bibliotheek Park in Merksem te bezichtigen.
Mini-Wout Van Aert

Mini-Wout Van Aert