Op de plek waar ooit het kerkhof was, worden nu na enkele decennia nog beenderen van mensen gevonden. 

Op de plek waar ooit het kerkhof was, worden nu na enkele decennia nog beenderen van mensen gevonden. © Bert De Deken

Archeologen vinden menselijke resten bij heraanleg centrum: “Wie de persoon was, valt niet te achterhalen”

Lille -

Bij de heraanleg van het centrum van Wechelderzande (Lille) hebben archeologen menselijke resten opgegraven. Enkele beenderen van een overleden persoon werden in een zak onder de grond aangetroffen. Tot de jaren zeventig was op die plek het kerkhof. “Een beetje luguber”, vertelt burgemeester Marleen Peeters. Wat er met de beenderen zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Britt Peeters

“Nee, we hebben geen slachtoffer van een onopgeloste moordzaak opgegraven”, vertelt burgemeester van Lille Marleen Peeters (N-VA) met een lach. Al is het toch ook een beetje luguber, zegt ze. Bij de heraanleg van het centrum van deelgemeente Wechelderzande deden archeologen een macabere vondst: ze troffen beenderen van een mens in een lijkzak aan.

“Tot ongeveer de jaren zeventig was op die plek het kerkhof van Wechelderzande”, weet de burgemeester. “Toen we die begraafplaats verhuisden, werd het opgeruimd. Maar er is dan blijkbaar toch nog iets achtergebleven. De kist is in de loop van de jaren verdwenen, maar de zak en beenderen duidelijk niet. Wie de persoon was, kunnen we niet achterhalen. Er zijn geen herkenbare gegevens meer.”

Opnieuw begraven?

Bij de vondst werd ook de politie opgeroepen, maar omdat het geen politionele zaak is, werd er geen dossier opgestart. “We vonden het de uitgelezen kans om archeologen naar Wechelderzande te sturen, nu het terrein toch helemaal openligt. Dan weten we meteen of we ooit niet iets kostbaar begraven hebben”, zegt Peeters. “Zij zijn het natuurlijk gewend om zulke vondsten te doen. Ik heb het zelf als burgemeester alleszins nog niet meegemaakt.”

De resten werden vrijgegeven en naar de begrafenisondernemer gebracht. “Wat er nadien mee gebeurt, weten we nog niet. Dat moet het college nog beslissen. De dienst Burgerzaken zal uitzoeken wat onze wettelijke verplichtingen zijn, want het kan zijn dat we verplicht zijn om de beenderen opnieuw te begraven.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio