De vzw geeft rondleidingen langs het ereperk tijdens de jaarmarkt. 

De vzw geeft rondleidingen langs het ereperk tijdens de jaarmarkt. © Filip Spoelders

Jaarmarkt krijgt nieuwigheid met vzw 5 april 1943

Mortsel -

Mortsel-dorp mag zaterdag opnieuw de jaarmarktfeesten ontvangen. Met de aanwezigheid van de vzw 5 april 1943 wordt er een nieuwigheid aan het programma toegevoegd.

Filip Spoelders

De jaar- en rommelmarkt vindt zaterdag van 7 tot 16 uur plaats. Tussen de vele standen zal voor de eerste maal ook een kraam van de vzw 5 april 1943 staan. De vereniging houdt de herinnering aan het bombardement op Mortsel 78 jaar geleden levendig. “Vroeger hebben we er nooit aan gedacht om op de jaarmarkt te staan. Nu vonden we het ideale moment om aanwezig te zijn. We hebben twee digitale herdenkingsmomenten achter de rug en het is tijd om opnieuw mensen te ontmoeten”, vertelt historicus Pieter Serrien van de vzw.

De bezoekers kunnen kennis maken met de vereniging. “Verder houden we vier gratis rondleidingen langs het ereperk op de begraafplaats van Mortsel-dorp. We verwachten ook enkele getuigen die interessante verhalen voor jong en oud kunnen vertellen aan onze stand of tijdens de rondleiding. Tot ons plezier hebben zich verschillende vrijwilligers aangediend om ons te helpen zaterdag.”

Kinderboederij

De standen van de verschillende Mortselse verenigingen zijn terug te vinden rond de kerk. In de Dorpsstraat gaat de ambachtenmarkt door terwijl het pleintje van de Elf-julistraat het decor van de dierenkeuring is. Op deze locatie zal eveneens de kinderboerderij staan waar kinderen een ritje op de kameel mogen maken. De handelaars stellen zich op in de Molenstraat terwijl het sportdorp met bossaballveld en een aantal grote turntoestellen aan het skatepark wordt opgesteld. Op de parking van Mortsel-dorp staat de kermis. Het wereldcafé opent van op de speelplaats van De Tandem. Op de rommelmarkt zal ruimte zijn voor 550 standplaatsen.