De leerlingen van GBS Eindhout zijn fan van Bike2School. 

De leerlingen van GBS Eindhout zijn fan van Bike2School. © AF

Alle steppers, stappers en trappers zijn helden

Laakdal -

Net als dertien andere steden en gemeenten in de Kempen neemt ook Laakdal deel aan de actie Bike2School. Het officiële startschot werd donderdag gegeven in Gemeentelijke Basisschool Eindhout.

Annelies Frederickx

“Jullie zijn allemaal helden! Alle steppers, stappers en trappers verdienen een dikke duim.” Met deze woorden gaf burgemeester Tine Gielis (CD&V) donderdag in GBS Eindhout het officiële startschot van Bike2School in de gemeente Laakdal.

“De vier Laakdalse lagere scholen nemen allemaal deel, wat goed is voor 768 leerlingen”, legt Schepen van Mobiliteit Frank Sels (PROLaakdal) uit. “In totaal zijn in onze gemeente al driehonderd kinderen geregistreerd door hun ouders en we hopen uiteraard dat dit aantal nog stijgt. Van zodra een leerling geregistreerd is, ontvangt het kind een tag om aan de boekentas, fiets of step te bevestigen. Wie een duurzame verplaatsing naar school maakt, dat wil zeggen met de fiets, te voet of met de step passeert ’s morgens langs een groen vlak, waar de tag gescand wordt. Zo verdienen de leerlingen virtuele munten, zogeheten bucks. Concreet verdienen ze tien cent per dag, oftewel twintig euro per jaar. Dat bedrag wordt gestort op een betaalkaart, die de jongeren kunnen gebruiken voor aankopen of leuke uitstapjes.”

Arthur en Felien passeren met hun tag aan de scanner. 

Arthur en Felien passeren met hun tag aan de scanner. © AF

De 8-jarige Felien Van Den Brande gaf maar wat graag een demonstratie. “Ik ben al geregistreerd en mijn tag hangt aan mijn boekentas. Toen ik vanmorgen op school kwam, biepte de scanner, dus het werkt! Ik kwam één keer met de auto naar school, maar normaal rij ik helemaal alleen met de fiets. Natuurlijk ga ik de bucks sparen om leuke dingen te doen met mijn vriendinnen of iets te kopen voor mezelf.”

Ook Arthur Voet (6,5) is een van de helden van het project. “Normaal kom ik met de fiets naar school, tenzij ik te lang treuzel. Dan moet ik wel met de auto komen. Ik ben al ingeschreven voor de nieuwe actie en ik hoop veel bucks te kunnen sparen, want ik wil een nieuwe controller voor mijn Playstation 5 kopen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio