Burgemeester T’Sijen heeft een akkoord met de familie Moretus Plantin. 

Burgemeester T’Sijen heeft een akkoord met de familie Moretus Plantin. © Filip Spoelders

Historische dreef in erfpacht bij Boechout en Kempens Landschap

Boechout -

De historische dreef van de familie Moretus Plantin de Bouchout wordt voor vijftig jaar in erfpacht aan de gemeente Boechout en Kempens Landschap gegeven. Zij zullen de beukendreef beheren.

Filip Spoelders

De familie Moretus Plantin is eigenaar van het Hof van Boechout en de dreef tussen Vredeborgstraat en de Doornstraat. Eerder dit jaar vroeg ze een omgevingsvergunning aan om de 99 bomen te kappen en te vervangen. Het vernieuwen van de dreef was volgens de familie de beste oplossing door de aanwezigheid van een ondergrondse kerosineleiding van de NAVO en de slechte staat van verschillende bomen.

“We hebben die vergunning verleend maar onder bijzondere voorwaarden. Zo moet er bijvoorbeeld een beheersplan komen en mogen bomen pas gekapt worden als de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden”, vertelt burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde).

Verantwoordelijkheid

Ondertussen liepen de gesprekken tussen de gemeente en de familie verder. “Wij zijn altijd bezorgd geweest om de gezondheid van de dreef. Maar het kan niet dat één familie verantwoordelijk is voor de veiligheid van de vele voorbijgangers. We zijn gehecht aan onze eigendom en we willen het beste voor de dreef”, reageert graaf Reynald Moretus Plantin de Bouchout.

Een beheersplan moet over de gezondheid van de bomen waken.

Een beheersplan moet over de gezondheid van de bomen waken. © Filip Spoelders

Het resultaat van het overleg resulteert in een erfpachtovereenkomst van vijftig jaar waarbij de gemeente en Stichting Kempens Landschap het beheer van de dreef, die sinds begin de zeventiende eeuw door Boechout loopt, op zich zullen nemen. De erfpachtvergoeding bedraagt 60.000 euro, waarvan de gemeente twintig procent betaalt.

“De dreef is één van de mooiste cultuurhistorische landschappen van onze gemeente. Ze is al gemeenschapsgoed van Boechout geworden maar nu zal de dreef een stuk van iedereen worden. We gaan voor een maximaal behoud van de bomen. Maar we moeten ook aan de toekomst denken. Vrijdag komt de dreefcommissie een eerste maal bij elkaar om de opmaak van een beheersplan voor te bereiden. Ook de kapel in de dreef willen we restaureren”, legt T’Sijen uit.

De kapel zal gerestaureerd worden.

De kapel zal gerestaureerd worden. © Filip Spoelders

De huidige bomendreef is honderd jaar oud en wordt druk gebruikt door fietsers, wandelaren en door de jeugd. Op 19 november moet de raad van bestuur van Kempens Landschap zijn definitieve goedkeuring geven.

Boechout is gehecht aan de dreef.

Boechout is gehecht aan de dreef. © Filip Spoelders