De stad en verschillende partnerorganisaties willen jonge leefloners aan het werk helpen. 

De stad en verschillende partnerorganisaties willen jonge leefloners aan het werk helpen. © Stijn Van de Sande

Actieplan moet groeiend aantal jonge leefloners aan een nieuwe job helpen

Mechelen -

De stad Mechelen gaat intensief samenwerken met de organisaties DUO for a JOB, Jobroad en Co-searching. Die samenwerking moet meer jonge leefloners aan het werk krijgen. Sinds de start van de coronacrisis steeg het aantal jongeren dat moet leven van een leefloon namelijk fors. Zo’n 40% van de leefloongerechtigden is jonger dan 25 jaar.

Stijn Van de Sande

Op het vlak van werkgelegenheid en werkloosheid scoort Mechelen in de middenmoot van alle centrumsteden, maar het aantal jonge leefloners steeg de afgelopen maanden fors. Daar wil de stad Mechelen iets aan doen met een ambitieus relanceplan. In samenwerking met verschillende partnerorganisaties wil het zo veel mogelijk jongvolwassenen koppelen aan een opleiding of job die perfect bij hen past.

“In het hele land zien we dat het aandeel jongvolwassenen bij de leefloongerechtigden steeds groter wordt”, zegt schepen van Armoedebestrijding Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+). “In Mechelen gaat het nu om zo’n 40%. Een derde van die jongeren studeert nog, maar twee derde is dus op zoek naar werk. Vaak gaat het om mensen die om heel uiteenlopende redenen een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Die willen we zo goed mogelijk ondersteunen.”

Dat doet de stad in samenwerking met drie organisaties met elk hun eigen aanpak. Zo koppelt DUO for a JOB de werkzoekende aan een vrijwillige 50-plusser. Die stelt zijn ervaring ter beschikking om samen met de jongere op zoek te gaan naar een job. Co-searching organiseert dan weer thematische workshops en brengt werkzoekenden samen om hun sollicitatie-skills te verbeteren. Jobroad organiseert dan weer projectdagen en brengt de werkgevers in contact met werkzoekenden.

Duurzame tewerkstelling

“Met dit actieplan zijn we een soort datingapp die de werkzoekenden koppelt aan de perfecte job”, zegt De Francesco. “De maatschappelijk assistent volgt de werkzoekende van dichtbij op en kan als geen ander inschatten welke van de verschillende trajecten het best bij de jongere past. Op die manier gaan we niet zomaar op zoek naar een job, maar naar duurzame tewerkstelling. Dat is vaak de enige manier om uit een kwetsbare situatie zoals armoede te geraken.”

“We kunnen als stad twee dingen doen”, zegt schepen van Economie Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Toekijken en hopen dat alles vanzelf in orde komt, of ingrijpen om jonge leefloners te helpen. We geloven daarbij sterk in de kwaliteiten en talenten van deze jongvolwassenen en willen ook de werkgevers sensibiliseren over werken met kwetsbare mensen. Het is ons doel om binnen het jaar de groei te stoppen en het aantal jonge leefloners opnieuw te laten dalen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio