Jef De Ceuster kon 195 boerderijen lokaliseren. 

Jef De Ceuster kon 195 boerderijen lokaliseren. © Chris Van Rompaey

Expo herinnert aan bijna tweehonderd idyllische boerderijtjes

Berlaar -

De gemeente Berlaar telde in de jaren zestig niet minder dan 195 boerderijen. Nu zijn er nog een vijftal landbouwers actief. Over de Berlaarse boerderijen loopt dit weekend een tentoonstelling.

Chris Van Rompaey

Het initiatief van de expo gaat uit van Jef De Ceuster. “Enkele maanden geleden las ik een artikel over het feit dat er steeds minder boeren zijn. Ik dacht toen terug aan mijn jeugd, toen Berlaar meer dan tweehonderd boerderijen telde. In de kieslijst van 1963 vond ik op 195 adressen een boerderij. Helaas blijven er daar in hun originele versie nog maar weinig van over. Het merendeel van die boerderijen werd verbouwd of, erger nog, gesloopt en vervangen door nieuwbouw.”

 

 © Chris Van Rompaey

“In twee generaties evolueerde de overlevingslandbouw van toen naar een moderne landbouweconomie. Deze tentoonstelling herinnert aan de idyllische boerderijtjes waar steeds hard gewerkt moest worden en niemand ooit echt rust kende. Stallen met veertig koeien waren toen al mega. Vanuit Europa koos men voor schaalvergroting, optimalisatie en natuurlijk minder boeren”, stelt Jef De Ceuster, die voor deze tentoonstelling kon rekenen op de medewerking van onder meer Landelijke Gilde Berlaar.

De 195 boerderijen uit de jaren zestig staan met rode vlaggetjes op een kaart aangeduid. Op panelen errond prijkt een foto van 160 van die boerderijen met telkens wat informatie. De expo is gratis te bezoeken op 18,19, 25 en 26 september van 14 tot 18u in het Dolhuis (tuin Wzc Sint-Augustinus), Legrellestraat 39 in Berlaar.

 

 © Chris Van RompaeyMEER OVER Berlaar

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio