© BFM

Brandende houtstapel in Antwerpse haven: “Alle bluswerken zijn afgerond”

Antwerpen -

De bluswerken bij de houtbrand in de Antwerpse haven zijn afgerond. Dat meldt Brandweer Zone Antwerpen. Door een brand op een bedrijventerrein in de haven, was donderdagmiddag een grote rookpluim zichtbaar in de stad. De Antwerpse brandweer ging massaal ter plaats en de operationele coördinatie werd afgekondigd. “De brandweer blijft nog met één wagen ter plaatse ter controle,” dat zegt Brandweer Zone Antwerpen.

nelo

Rond 13 uur donderdagmiddag kreeg Brandweer Zone Antwerpen een melding over een brand in de haven, aan het Amerikadok. “Een stapel met resten hout, gelegen tussen enkele loodsen aan Kaai 91, had daar vuur gevat”, zegt Jasmien O, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen.

Een 45-tal brandweerlieden en 23 voertuigen gingen ter plaatse. Op het water was een boot aanwezig van Port of Antwerp om te blussen. Zo’n 2.500 m³ stond in brand. De Civiele Bescherming kwam ter plaatse met gespecialiseerd materiaal om de berg uit elkaar te halen, zodat de brandweer deze gemakkelijker kon blussen. Intussen zijn de bluswerken afgerond.

“Gisterenavond is de wind gedraaid waardoor inwoners van Linkeroever ook geurhinder zouden kunnen ondervinden. Daarom werd er naar deze inwoners een Be-Alert verstuurd”, zegt de brandweer.

Gisteren werd ook de operationele coördinatie van het rampenplan afgekondigd zodat de hulpdiensten optimaal konden overleggen. Er was preventief een ziekenwagen aanwezig voor de aanwezige hulpverleners, maar er waren volgens de brandweer geen gekwetsten.

“Naarmate de nacht vorderde is de rook sterk afgenomen omdat de brand stilaan verminderde”, zegt de brandweer in een update. “Om 4.40 uur werd de operationele rampenfase beëindigd en waren alle bluswerken achter de rug. Er was dan ook geen rookontwikkeling weer.”

 

 ©  BFM

Rook- en geurhinder

Donderdagnamiddag was er een grote rookpluim zichtbaar tot in de stad, met enkele meldingen van geurhinder als gevolg. “De hulpdiensten voerden verschillende metingen uit in de ruime omgeving”, legt O uit. “Er werden daarbij geen abnormale of onrustwekkende waarden gemeten op de begane grond.” Nu is er dus ook geen rookontwikkeling meer.

Gezonde rook bestaat niet. Daarom raadde de brandweer aan uit de rook te blijven, ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te schakelen. Nadien was het dan weer belangrijk om goed te ventileren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© rr

© BFM

 

 © BFM

 

 © BFM

 

 © BFM

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio