De bewoners van Ons Tehuis Brabant gaan aan de slag met de sterilisatiedoeken. 

De bewoners van Ons Tehuis Brabant gaan aan de slag met de sterilisatiedoeken. © AZ Sint-Maarten

Sterilisatiedoeken AZ Sint-Maarten krijgen tweede leven als bloempotten en speelgoed

Mechelen -

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen wil drie ton aan sterilisatiedoeken laten recycleren. Met het afval, dat afkomstig is uit het operatiekwartier, kunnen onder andere nieuwe bloempotten en speelgoed gemaakt worden. Voor het project werkt het ziekenhuis samen met Ons Tehuis Brabant, een voorziening voor mensen met een beperking.

Stijn Van de Sande

Jaarlijks verbruikt het AZ Sint-Maarten ongeveer zes ton sterilisatiedoeken. Met die doeken wordt het materiaal in het operatiekwartier steriel verpakt. De doeken zijn gemaakt van polypropyleen, een soort plastic. Onderzoek wees nu uit dat deze stof kan omgezet worden in korrels die hergebruikt kunnen worden. Er kunnen onder andere bloempotten en nieuw speelgoed mee gemaakt worden.

Omdat het ziekenhuis naar eigen zeggen actief wil inzetten op duurzaamheid, ging het in zee met EnAdviS, een onderneming die advies en oplossingen uitwerkt op het vlak van milieuprojecten en steun krijgt van Vlaanderen Circulair. Het doel is om jaarlijks drie ton aan gebruikte sterilisatiedoeken een tweede leven te geven. Om dat te kunnen realiseren, werkt het ziekenhuis samen met Ons Tehuis Brabant, een voorziening voor mensen met een beperking.

“Het sorteren van de doeken start al in het operatiekwartier”, zegt Dany Daelemans van het AZ Sint-Maarten. “Daar sorteren onze medewerkers de doeken een eerste keer. Vervolgens worden ze opgehaald door de medewerkers van Ons Tehuis Brabant. De bewoners zijn echte experten in het voorbereiden van de doeken vooraleer ze naar de industrie gaan om gerecycleerd te worden. Op deze manier dragen we ook ons steentje bij aan de tewerkstelling van mensen met een beperking.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio