©  Clément Philippe

DISCUSSIE. Moet het belastingvoordeel voor tweede verblijven afgeschaft worden?

Groenen, socialisten en CD&V pleiten bij de komende begrotings­besprekingen voor de afschaffing van het belastingvoordeel bij de aankoop van een tweede verblijf. Dat kan op termijn tot 100 miljoen euro opleveren.

Het is een van de grote ongerijmdheden in onze fiscale wetgeving: de hypothecaire lening die u aangaat voor een tweede woning, geeft ­vandaag nog altijd recht op een ­belastingvoordeel. Maar als u leent voor het huis waarin u woont, de eerste woning, geniet u geen fiscaal voordeel meer.

Vlaanderen verminderde de woon­bonus op de eerste woning, om hem vanaf 2020 volledig af te schaffen. Ook in Brussel is hij ­ondertussen afgeschaft en Wallonië werkt vandaag met een chèque habitat. Maar het fiscale voordeel op tweede verblijven durfde de ­regering-Michel nooit aan te pakken. De kapitaalaflossingen van de hypothecaire lening voor de tweede woning - ook in een ander EU-land - geven nog altijd recht op een belastingvermindering van maximaal 705 euro per jaar. Daarnaast kun je de interesten op de ­lening ­aftrekken van de onroerende inkomsten, zoals de huur.

Maar in verschillende partijen staat de afschaffing van het belastingvoordeel nu op het lijstje van ­mogelijke maatregelen bij de komende begrotingsbesprekingen. Vind jij dat een goede zaak? Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. We bundelen vrijdag een aantal reacties in Gazet van Antwerpen.

LEES OOK: Belastingvoordeel voor tweede verblijven op de wip: “Valt niet uit te leggen”