Buurtbewoners Marcel Lambert en Farida Van Olmen tonen de betonnen blokken in de Lakvenheidedreef die volgens hen hun doel missen als snelheidsremmers. 

Buurtbewoners Marcel Lambert en Farida Van Olmen tonen de betonnen blokken in de Lakvenheidedreef die volgens hen hun doel missen als snelheidsremmers. © Elke Lamens

Bewoners Lakvenheidedreef zijn het beu: “Onze rustige woonbuurt is al maanden een racebaan”

Brecht -

De bewoners van de Lakvenheidedreef zijn de verkeersoverlast in hun woonbuurt grondig beu. Sinds de start van de werken in de achterliggende Mieksebaan, zoekt het verkeer in twee richtingen zijn weg door de straat. “Er wordt ook agressief gereden”, klinkt het. “Op 1 oktober is de Mieksebaan klaar”, meldt schepen De Veuster (CD&V).

In het hele gebied Rommersheide leggen gemeente en Pidpa riolering en wordt ook het wegdek vernieuwd. Sinds 10 mei wordt er gewerkt in de Mieksebaan. Het verkeer wordt officieel omgeleid naar de Andrélaan en Schotensteenweg, maar daar trekken veel bestuurders zich niet veel van aan.

“Onze straat is normaal afgesloten omdat deze in het verleden al als sluipweg werd gebruikt voor het verkeer dat naar de E19 wil. Maar sinds onze straat opengesteld is door de werken, is het hier een racebaan geworden”, menen bewoners Marcel Lambert en Farida Van Olmen.

Normaal is de Lakvenheidedreef een doodlopende straat en spelen kinderen er op straat.

Normaal is de Lakvenheidedreef een doodlopende straat en spelen kinderen er op straat. © Elke Lamens

“Mijn zoon kan hier normaal veilig op straat spelen met de andere kinderen uit de buurt. Nu de straat opnieuw geopend is, is het hier absoluut niet veilig meer. De hele zomer zijn onze kinderen niet buiten geweest. Zelfs naar het speelpleintje aan de overkant geraken is levensgevaarlijk”, stelt Farida.

Agressie

Naast de verkeersdrukte is Marcel Lambert onthutst over de agressieve rijstijl van de bestuurders. “Wanneer ik mijn oprit wil in- of uitrijden, kan het allemaal niet snel genoeg gaan voor de andere autobestuurders. Ze toeteren en steken hun vinger op. Ik woon hier en als ik mijn eigen oprit nog niet mag oprijden, dan is het ver gekomen.”

Zowel het autoverkeer dat nu de Mieksebaan niet meer kan gebruiken om naar het op- en afrittencomplex van de E19 te geraken als het verkeer dat komt uit de richting van de Autokeuring, rijdt langs hier. Ze komen dus van twee richtingen aanrijden.

“Kon dat nu echt niet anders geregeld worden, of eenrichtingsverkeer worden gemaakt?”, vraagt Lambert zich luidop af. “De straat is ook te smal voor twee auto’s om elkaar te kruisen. Mijn oprit werd vaak gebruikt als uitwijkstrook. Ik heb er nu ook een hek gezet, anders kan ik er zelf mijn wagen niet meer oprijden en parkeren.”

Marcel Lambert plaatste een hek anders kan hij zijn oprit zelf niet meer op of af.

Marcel Lambert plaatste een hek anders kan hij zijn oprit zelf niet meer op of af. © Elke Lamens

Farida’s man werd zelfs aangereden voor zijn eigen deur. “Toen was echt de maat vol en hebben we contact genomen met de gemeente. Toen zijn hier blokken gezet, maar de auto’s kunnen er gewoon recht doorheen rijden, ze remmen niet af.”

Geduld

“Op 1 oktober zijn de werken in de Mieksebaan klaar en wordt deze opnieuw toegankelijk. De Lakvenheidedreef wordt dan ook opnieuw een doodlopende straat”, stelt schepen van Openbare Werken Daan De Veuster de bewoners gerust.

“Het verkeer moet omrijden via de Andrélaan en de Schotensteenweg. De dreef hebben we alleen opnieuw opengesteld tijdens de werken in de Mieksebaan om de bewoners de mogelijkheid te bieden om de buurt vlot uit te rijden.”

“We hebben wel degelijk gehoor gegeven aan de bezorgdheden van de buurt. De snelheidsremmers werken. Het verkeer kan er niet kruisen zonder af te remmen. De politie heeft er ook gecontroleerd.”

Het contrast met de rust van de doodlopende straat en de drukte van de omleidingsweg is groot.

Het contrast met de rust van de doodlopende straat en de drukte van de omleidingsweg is groot. © Elke Lamens

De schepen maant de bestuurders wel aan tot hoffelijkheid: “Respecteer de officiële omleidingen en de snelheidsbeperkingen in de buurt. Aan de bewoners vraag ik nog even geduld tot het einde van de maand. De weg- en rioleringswerken zijn een grote stap vooruit voor de buurt.”

Remmers

Hij kondigt nog nieuwe verkeersmaatregelen aan voor de buurt. “De kruispunten van de Mieksebaan met de Jos Nuytsdreef en met de Albatrosdreef worden verhoogd als verkeersremmende maatregel. De Albatrosdreef wordt eenrichtingsstraat in de richting van de Haringdreef.”

Normaal kan je langs deze kant de Lakvenheidedreef niet in. Die werd in het verleden al als sluuipweg gebruikt.

Normaal kan je langs deze kant de Lakvenheidedreef niet in. Die werd in het verleden al als sluuipweg gebruikt. © Elke Lamens

In een volgende fase wordt er gewerkt in Rommersheide H, I en J, dan Rommersheide A tot G en de Mostvenlaan. Tegen maart 2022 moet ook de Albatrosdreef klaar zijn.

 (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio