Onder meer brouwerij Schietveld en de dames van Ferm verzorgen de pop-upstaminee in de binnentuin van het Kempuseum. 

Onder meer brouwerij Schietveld en de dames van Ferm verzorgen de pop-upstaminee in de binnentuin van het Kempuseum. © Elke Lamens

Vernieuwde Kempuseum heropent officieel met feest en foto-expo over boerenbuiten

Brecht -

Met de foto-expo Boer & Buiten en een pop-upstaminee met lokaal lekkers wordt het vernieuwde Kempuseum op zondag 19 september officieel ingehuldigd. De eigenlijke opening vorig jaar verliep in mineur zonder feestje. Dat wordt nu goedgemaakt.

Het Kempuseum op de hoek van de Gemeenteplaats en Museumstraat is al een jaar geleden helemaal vernieuwd. Hoewel je er al elk weekend terechtkan, was het wachten op een officiële heropening omwille van de beperkende coronamaatregelen.

De deuren van het museum zwaaien zondag vanaf 11u open. Je komt er dan alles te weten over hoe Brechtenaren pakweg honderd jaar geleden leefden. Op de gelijkvloerse verdieping loopt daarover een expo met een twintigtal foto’s van Brechtenaren die hebben deelgenomen aan de wedstrijd Boer &Buiten. Heel toepasselijk op deze Dag van de Landbouw.

Het thema van de officiële heropening is Boer&Buiten.

Het thema van de officiële heropening is Boer&Buiten. © RR

“Met deze wedstrijd wilden we de inwoners actief betrekken bij de officiële inhuldiging van het vernieuwde Kempuseum”, leggen cultuurconsulent Marie Geysen en erfgoedconsulent Jef Anthonissen uit. “Uit zo’n honderd inzendingen selecteerde een jury, onder leiding van voorzitter Paul Mertens van fotokring Eigen Schoon, er een twintigtal om tentoon te stellen. Onder begeleiding van fanfare Vlijt&Eendracht wordt de winnaar bekendgemaakt.”

Het publiek kan vanaf zondag ook op de foto’s stemmen voor de publieksprijs. Dat kan tot 30 november, maar de stemmen die zondag worden uitgedeeld, tellen dubbel.

Pop-upstaminee

“Het loont ook de moeite om de binnentuin te bezoeken. Fotokring Eigen Schoon maakte daar een hedendaagse interpretatie van historische foto’s uit de streek. Je kan er meteen ook genieten van lokale lekkernijen in de pop-upstaminee.”

Het Kempuseum is al geopend sinds 12 september 2020, maar het was wachten op een officiële heropening.

Het Kempuseum is al geopend sinds 12 september 2020, maar het was wachten op een officiële heropening. © Elke Lamens

Ferm bakt pannenkoeken, smeert boterhammen met hesp en geitenkaas van een lokale geitenboer en serveert koffie en thee met een stukje zelfgebakken cake. Of ga je liever voor Romie’s ijs? Voor een lekker biertje moet je dan weer bij brouwerij Schietveld zijn. Deze vier vrienden brouwen de succesvolle blonde Sergeant en bruine Kolonel die in de lokale horeca al sinds 2012 te verkrijgen is. Het ideale moment om te komen proeven. Er is ook frisdrank.

In en rond het museum kan je genieten van een sterk staaltje improtheater van Pikz Palace. Deze loketbedienden zijn volledig vergroeid met hun piepkleine loketten waar alle ambtenarenclichés aanwezig zijn. Verder demonstreert de Landelijke Gilden het touwslagen.

Het Kempuseum is zondag geopend tot 20u. Alle activiteiten zijn gratis, inschrijven hoeft niet.

 (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio