KBC stuurde een rechtstreekse dagvaarding uit omdat er volgens hen sprake is van georganiseerde verzekeringsfraude, het parket zegt evenwel dat er geen bewijzen zijn 

KBC stuurde een rechtstreekse dagvaarding uit omdat er volgens hen sprake is van georganiseerde verzekeringsfraude, het parket zegt evenwel dat er geen bewijzen zijn ©  MARC HERREMANS

Parket vraagt vrijspraak voor gezelschap dat terechtstaat voor verzekeringsfraude

Mechelen -

Vijf personen en twee vennootschappen waren door KBC verzekeringen voor de correctionele rechtbank in Mechelen gedagvaard voor mogelijke verzekeringsfraude. De verzekeraar betichtte de beklaagden ervan dat ze op allerlei duistere manieren probeerden om het geld van de omniumverzekering van auto’s te innen. Het Openbaar Ministerie vroeg de vrijspraak wegens gebrek aan bewijzen.

De hele zaak draait om enkele aanrijdingen en twee autobranden. De eerste brand speelde zich af in Turkije, de tweede in Frankrijk. Telkens ging het om een totaalverlies van de wagen en werd aan de verzekeringsmaatschappij gevraagd om de schade uit te betalen.

De feiten speelden zich op vrij korte tijd af en dat vond de verzekeraar verdacht. “Schadegevallen die zich bovendien afspeelden in een klein netwerk van personen. Eigenlijk is het zo goed als onwaarschijnlijk dat er mensen zijn die zo veel malchance hebben”, zei de advocaat van KBC. “Deze personen wisten heel goed wat ze deden. Dit is een georganiseerde vorm van verzekeringsfraude. Vlak voor de verzekeringstermijn afliep, gebeurde er iets met de auto’s.”

Het Openbaar Ministerie vond dat er evenwel te weinig bewijzen waren om de verzekeringsfraude aan te tonen en vroeg de vrijspraak voor de vijf personen en twee vennootschappen.

De advocaten van de beklaagden deelden die mening. “KBC komt op de proppen met statistische gegevens en vermoedens. Maar bewijzen van fraude of dat onze cliënten betrokken zouden geweest zijn bij brandstichting worden niet aangetoond. Dit is een zaak die op los zand is gebouwd.”

De drie rechters van de correctionele rechtbank vellen op 14 oktober een vonnis in de zaak. tdk

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio