Marathonloper Bashir Abdi tijdens de uitreiking in 2019. 

Marathonloper Bashir Abdi tijdens de uitreiking in 2019. © BELGA

Belangrijke atletiekprijs Gouden Spike wordt voor het eerst uitgereikt in Technopolis

Mechelen -

De uitreiking van de Gouden Spike, de belangrijkste Belgische atletiekprijs, vindt dit jaar plaats in Technopolis in Mechelen. De trofee kreeg met verzekeringsmaatschappij Allianz ook een nieuwe naamsponsor. Op 4 december kennen we de opvolgers van Nafi Thiam en Bashir Abdi.

Stijn Van de Sande

De Belgische atleten presteerden dit jaar op erg hoog niveau. Met vijf medailles werd het EK indoor het meest succesvolle ooit, er werden titels veroverd op de kampioenschappen voor beloftes en juniores en België veroverde ook zes atletiekmedailles op de Olympische en Paralympische Spelen. Zo won Nafi Thiam goud op de zevenkamp en liep Bashir Abdi in de marathon naar brons.

“Het was een geweldig jaar voor onze sport”, zeggen Thomas Lefebvre en Gery Follens van de Koninklijke Belgische Atletiekbond. “De atleten verdienen het dan ook om in de bloemetjes gezet te worden tijdens de uitreiking van de Gouden Spike. Door de coronapandemie konden we de trofee vorig jaar niet uitreiken, maar na een fantastisch jaar kunnen we onze atleten eindelijk opnieuw vieren zoals het hoort.”

Technopolis

De belangrijkste Belgische atletiekprijs wordt voor het eerst uitgereikt in Technopolis in Mechelen. “Mechelen evolueert steeds meer naar een echte sportstad”, zegt schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Dit jaar namen we bijvoorbeeld de gloednieuwe piste in De Nekker in gebruik. Daarmee kunnen we ook grote atletiekmeetings naar onze stad halen. En we zijn natuurlijk erg trots dat we de grootste Belgische atletiekkampioenen in Mechelen mogen ontvangen voor de Gouden Spike.”

De trofee heeft ook een nieuwe naamsponsor: verzekeringsmaatschappij Allianz. “Atletiek is een zeer toegankelijke sport, die bekendstaat om haar diversiteit en inclusie. We werken graag mee aan het uitdragen van deze waarden”, zegt Kathleen Van den Eynde van Allianz Belgium. “We zijn al sponsor van de atletiekliga’s, de Memorial Van Damme en atleten als Peter Genyn, Rani Rosius en de Belgian Cheetahs. Het partnerschap met de Gouden Spike sluit daar prima bij aan.”

De genomineerden worden de komende weken bekendgemaakt. Op 4 december weten we wie de opvolgers worden van Nafi Thiam, Bashir Abdi, Paulien Couckuyt, Thomas Carmoy en de Belgian Tornados of dat ze zichzelf kunnen opvolgen op de erelijst.

Nafi Thiam won de Gouden Spike al zeven keer.

Nafi Thiam won de Gouden Spike al zeven keer. © BELGA

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio