Senioren aan het dansen tijdens Balcazar. 

Senioren aan het dansen tijdens Balcazar. © Leo De Nijn

Stad maakt 25.000 euro vrij voor steun aan ouderenverenigingen

Mechelen -

De stad Mechelen maakt een bedrag van 25.000 euro vrij voor de ondersteuning van ouderenverenigingen. Op die manier kunnen de verenigingen hun werking verderzetten en weer allerhande activiteiten organiseren voor de Mechelse senioren.

Stijn Van de Sande

“Mechelaars zonder of met een beperk sociaal netwerk werden vaak extra hard getroffen door de coronamaatregelen, zoals de lockdowns”, zegt schepen voor Senioren en Sociale cohesie Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “Vaak ging het om ouderen, die niet alleen het risico liepen om ziek te worden, maar ook nog eens geestelijk op de proef werden gesteld. Eenzaamheid is namelijk een belangrijke voedingsbodem voor allerlei psychische klachten.”

Om die eenzaamheid tegen te gaan, maakt de stad nu 25.000 euro vrij uit het coronaherstelfonds. Met dat geld wil het bestuur de ouderenverenigingen ondersteunen. “De verschillende verenigingen kunnen zo hun basiswerking blijven verderzetten”, zegt Siffer. “En ze worden gestimuleerd om activiteiten te organiseren die de oudere Mechelaars die op zoek zijn naar sociaal contact verwelkomen. Want een zinvolle, sociale en leuke dagbesteding is erg belangrijk in de strijd tegen eenzaamheid.”

Ouderenverenigingen kunnen nog tot en met 29 september een toelage aanvragen via mail of het Sociaal Huis. Deelnemende verenigingen moeten wel intekenen op het traject ‘Hartelijk welkom’. Via dit traject worden ze bijgestaan door een externe partner om de drempel tot deelname aan hun activiteiten zo laag mogelijk te houden. “Want veel senioren hebben na alle maatregelen van de voorbije maanden een extra duwtje in de rug nodig om weer uit hun kot te komen”, aldus Siffer.

senioren@mechelen.be

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio