© ATV

Staking bij Texaco-tankstations in Brasschaat en ’s Gravenwezel

Wie donderdag 16 september gebruik wil maken van de diensten van het Texaco-tankstation op het kruispunt van de Bredabaan en de Sint-Jobsesteenweg en van het Texaco-tankstation in ’s Gravenwezel zal voor een gesloten deur staan. Het personeel klaagt de hoge werkdruk aan.

Bron: BELGA

De staking wordt georganiseerd door de vakbond ACV Puls. “Onze werkgever, EG Services, werkt samen met bekende merken als Esso, Texaco, Burger King, Starbucks, Kentucky Fried Chicken. Maar voor het personeel hebben ze totaal geen oog. Er is een verloop van 40 tot 50 procent op jaarbasis en een ziekteverzuim van 12 procent. De lonen liggen zo laag dat 70 procent van het personeel een werkbonus van de overheid krijgt, dat is een compensatie om het nettoloon omhoog te trekken”, legt Eerd Van Riel van Puls uit.

“Maar er is meer, de werkdruk ligt veel te hoog. Overleg is uitgesloten. Alles wordt gedirigeerd vanuit Engeland, maar daar heeft men totaal geen idee van de realiteit. Er zijn dagen dat jobstudenten de boel draaiende houden, maar die hebben totaal geen opleiding gehad. Het gaat hier wel om ontplofbaar materiaal, hé. De directie verwacht dat het personeel zeer veel taken uitvoert zoals het beheren van de postpunten, het smeren van de broodjes en zo meer. Het poetsen van de winkel behoort ook tot het takenpakket van het personeel. Er zijn tankstations waar er slechts één toilet is en daar moeten bezoekers en personeel dan gebruik van maken”, vervolgt Eerd Van Riel.

De vakbond wil met deze actie de directie wakker schudden. “Als er geen overleg komt, gaan wij onze actie uitbreiden naar andere tankstations. Ons geduld is nu echt wel op”, voegt Eerd Van Riel er nog aan toe.

Het personeel wil met de actie de werkomstandigheden aanklagen. “Er is een enorme werkdruk, de verloning is niet hoog en de opvolging van de coronamaatregelen laat te wensen over. Zo voorziet Texaco geen mondmaskers voor personeel”, aldus de ACV’er. Ook wordt geen opleiding voorzien voor veel werknemers die het Nederlands niet machtig zijn.

De actie zou een groot deel van de dag duren. Dinsdag is nieuw overleg gepland met de directie. Indien dat niets oplevert, dreigen de bonden met meer stakingen in de zowat honderd tankstations van Texaco. “Ook in de tankstations aan de snelwegen”, waarschuwt Kiggen.

(jbr)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio