GEKKO is door IVAREM genomineerd 

GEKKO is door IVAREM genomineerd © Erik Van Eycken

Kleuterschool GEKKO genomineerd door IVAREM voor trofee ‘Gouden school’

Bonheiden -

De gemeentelijke kleuterschool GEKKO is door intercommunale IVAREM genomineerd voor de trofee ‘Gouden school’. Leerkrachten en directie zetten kinderen aan om afval te ruimen, drinkwater mee naar school te brengen in een herbruikbare bus en fruit in herbruikbare doosjes.

Erik Van Eycken

Gekko is de enige school in de regio die een nominatie op zak heeft. Op 6 oktober volgt de finale. Directeur Dirk Goyvaerts legt uit waarom de school voor deze trofee is genomineerd: “We proberen vooral de ouders te sensibiliseren om kleuters bewust te maken van de afvalberg. Jong geleerd is oud gedaan en we zien bovendien dat het werkt. Onze kleuters zijn gemotiveerd om afval te ruimen”, klinkt het. “Kinderen kunnen bovendien een belangrijke aanzet zijn om ook thuis bewust met afval om te gaan. Het gezin volgt.” Hij zegt dat kinderen zelfs vragende partij zijn om afval te ruimen.

Geen prularia

De school promoot duurzame fruit– en koekendoosjes en drinkbussen met kraantjeswater. Ook verdeelt het geen prularia meer met verjaardagen en koken de leerkrachten samen met de kleuters een feestmaal aangekocht bij lokale handelaars of tuinders. “Zo testten ze al het traject de ‘korte keten’ of ‘tuinder rechtstreeks op je bord’. De ingrediënten werden met de fiets door ouders, leerkrachten én de jarige kleuters bij een lokale bio-boerderij opgehaald”, zegt schepen van Onderwijs Bart Vanmarcke (Open VLD). “Nieuw is dat ook overschotten en afval van fruit en maaltijden van de gemeentelijke scholen in Bonheiden duurzaam omgezet worden in hernieuwbare elektriciteit en gas. Het beleid van de school werkt. Ik merk het ook thuis, mijn oudste zoon loopt hier immers school”, zegt hij.

Op alle fronten

GEKKO maakt daarnaast ook de schoolomgeving en het Krankhoevedomein proper en sorteert het zwerfvuil zoals het hoort. De school implementeert het afvalarme beleid dus op alle fronten. Schepen van Milieu Mieke Van den Brande (CD&V) looft het beleid van GEKKO: “IVAREM heeft een afvalpreventiebeleid waaruit deze actie ontstond. Met de wedstrijd ‘Gouden school’ wil het scholen stimuleren om afvalvrij te werken. Vanuit het gemeentebestuur moedigen we scholen erg aan om hieraan deel te nemen omdat we geloven in een symbiose tussen leerlingen en de een afvalvrij beleid. Ons bestuur kan alleen maar met veel bewondering kijken naar wat er in deze school gebeurt.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio