De Langste Veggietafel lokte opnieuw honderden mensen naar de Grote Markt. 

De Langste Veggietafel lokte opnieuw honderden mensen naar de Grote Markt. © Stijn Van de Sande

Langste Veggietafel is opnieuw een succes: “Het is steeds makkelijker om lekker vegetarisch te eten”

Mechelen -

De Grote Markt in Mechelen was woensdagavond opnieuw het decor voor de Langste Veggietafel. Enkele honderden mensen genoten van een gezellige en lekkere vegetarische picknick of kochten iets aan een van de standjes. Tijdens het evenement werden ook de ‘duurzame helden’ door de stad in de bloemetjes gezet.

Stijn Van de Sande

De Langste Veggietafel is al sinds 2010 een begrip in Mechelen. “De eerste editie was zo’n groot succes, dat men tafels en stoelen moest zoeken om iedereen een plekje te kunnen geven”, zegt Melissa Hodza van organisator EVA Mechelen. “Sindsdien is het evenement voor veel mensen een vaste afspraak geworden. Door de coronamaatregelen kunnen we dit jaar jammer genoeg niet zo veel mensen ontvangen. Er zijn maximaal vierhonderd mensen tegelijkertijd toegelaten.”

“Het doel van de Langste Veggietafel is mensen ervan te overtuigen om vlees en vis voor minstens een dag per week van het menu te schrappen, en eventueel zelfs voor een volledig plantaardige maaltijd te kiezen”, zegt Hodza. “Daarom hebben we, in samenwerking met de Mechelse horeca, handel en organisaties, verschillende standjes. De mensen kunnen er iets kopen om te eten, maar krijgen hier ook antwoorden op al hun vragen over een vegetarische of veganistische levensstijl.”

Switch in maatschappij

Volgens Hodza kiezen steeds meer mensen ervoor om niet langer vlees en vis te eten. “We merken dat er een switch is in de maatschappij”, zegt ze. “Er zijn veel meer mensen die het kennen of er mee bezig zijn. Er is ook meer begrip voor vegetariërs en de industrie en de horeca volgen. Daardoor is het steeds makkelijker om lekker en gezond vegetarisch of plantaardig te eten. Met de Langste Veggietafel brengen we iedereen die ervoor openstaat samen en hopen we twijfelaars te tonen dat plantaardig eten even lekker kan zijn.”

Flexitariërs Sandra en Ninja kozen voor een vegetarisch kapsalon.

Flexitariërs Sandra en Ninja kozen voor een vegetarisch kapsalon. © Stijn Van de Sande

Flexitariër

Bezoekers konden een maaltijd kopen aan een van de standjes of kiezen voor een vegetarische picknick die ze van thuis meebrachten. Eric De Ceuster en Lies Verreydt kozen voor een zelfgemaakte Italiaanse moussaka. “De bechamelsaus werd vervangen door tomatensaus en het gehakt heb ik er speciaal voor deze gelegenheid uitgelaten”, zegt Eric. “Lies werd vegetariër op aangeven van haar dochter en zelf probeer ik ook zo weinig mogelijk vlees te eten. Wat ik eet moet vooral lekker zijn, en dat kan zeker zonder vlees.”

Ook Sandra en Ninja zijn flexitariërs. “We hebben het vlees beide niet volledig afgezworen, maar we proberen het wel tot een minimum te beperken”, zeggen ze. Ninja omdat ze het niet lust, Sandra vanuit de overtuiging het milieu te beschermen. “We kochten een vegetarisch kapsalon bij het kraampje van Funky Jungle en het is echt heel lekker. Het is de eerste keer dat we op de Langste Veggietafel zijn, maar het is een heel leuk concept. Het is ook erg gezellig. Wij komen zeker terug.”

De ‘duurzame helden’ hesen de vlag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aan het stadhuis.

De ‘duurzame helden’ hesen de vlag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aan het stadhuis. © Stijn Van de Sande

Duurzame helden

Tijdens het evenement en vlak voor de start van de duurzame week die zaterdag van start gaat, zette de stad Mechelen ook enkele ‘duurzame helden’ in de bloemetjes. Het gaat om organisaties en personen die zich inzetten voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). De mensen van Artsen zonder Vakantie, EVA Mechelen, Oxfam Wereldwinkel en Naomi Queeckers, die de ontwikkelingsdoelstellingen vertaalt op kindermaat, hesen samen de vlag van de SDG’s voor het stadhuis. Die vlag zal er een hele week blijven hangen om de doelen onder de aandacht te brengen.

“De beste manier om globaal stappen vooruit te zetten, is door zelf iets te doen: Think global, act local”, zegt bevoegd schepen Marina De Bie (Vld-Groen-m+). “Het is hartverwarmend om te zien hoeveel engagement, creativiteit en positivisme er van al deze mensen uitgaan. Door die lokale acties wordt duurzame ontwikkeling tastbaar en werken we samen aan een betere wereld, soms zelfs zonder dat we er ons bewust van zijn.”

Lies en Eric brachten hun zelfgemaakte vegetarische moussaka mee.

Lies en Eric brachten hun zelfgemaakte vegetarische moussaka mee. © Stijn Van de Sande

Aan de verschillende kraampjes kon je plantaardige maaltijden kopen.

Aan de verschillende kraampjes kon je plantaardige maaltijden kopen. © Stijn Van de Sande

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio