© atv

300 koren strijden om medaille in grootste wedstrijd ter wereld: vlam World Choir Games aangestoken in Antwerpen

Antwerpen -

In de Handelsbeurs van Antwerpen werd woensdagmiddag de Olympische Vlam voor zang aangestoken. De ticketverkoop voor de World Choir Games is namelijk van start gegaan. De grootste internationale korenwedstrijd ter wereld komt tijdens de herfstvakantie naar Vlaanderen. 300 koren zullen tijdens de elfde editie strijden voor een medaille.

Door de coronacrisis moest de organisatie de World Choir Games twee keer uitstellen. Maar eind oktober kan het weer. Duizenden zangers komen dan naar Antwerpen en Gent afgezakt om een week lang het beste van zichzelf te geven. Vorige edities vonden al plaats in Korea, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Maar nu is voor de elfde editie dus Vlaanderen aan de beurt.

Vandaag vond er een plechtige ceremonie plaats waarbij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) de eer kreeg om de Olympische vlam aan te steken. Die zal de komende drie weken doorheen Vlaanderen reizen. Zangeres Tutu Puane zong er samen met de kinderen van het Sint-Jan Berchmanscollege het officiële lied van de Choir Games “Listen”. Een nummer geschreven door Kurt Bikkembergs.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (NV-A) 

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (NV-A) ©  Jan Van der Perre

Hybride

De wedstrijd krijgt dit jaar, mede door corona, een extra dimensie. Zo wordt er ook een online evenement gehouden voor koren die dus virtueel zullen deelnemen. Zij zullen ook beoordeeld worden en de kans krijgen om een plaatsje te bemachtigen in de wereldranglijst van Interkultur, de organisator van het evenement. Maar naast het virtuele aspect zijn er dus heel wat optredens te bewonderen van koren van alle soorten. Zowel kinder- als seniorenkoren doen mee en er zijn ook heel wat verschillende genres te bekijken.

Tijdens het evenement wordt er ook plaats gemaakt voor inclusiviteit. Dat zegt Koenraad De Meulder, directeur van de World Choir Games 2021 Flanders. Zo worden ook zij die tot kwetsbare groepen behoren in het evenement betrokken. Daar horen mensen bij met dementie, of mensen die het mentaal moeilijk hebben en gedetineerden.

Maarten Van Ingelgem en Koenraad De Meulder 

Maarten Van Ingelgem en Koenraad De Meulder ©  Jan Van der Perre

Het evenement loopt trouwens grotendeels dankzij de hulp van vrijwilligers, maar de World Choir Games is op zoek naar nog veel meer mensen die hen kunnen helpen bij de organisatie. “We willen daarom een oproep doen om je aan te melden als vrijwilliger”, zegt De Meulder.

Kapitein Von Trapphetaf

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (NV-A) zegt dat Antwerpen trots is op het evenement. In zijn toespraak laat hij namelijk weten dat hij ooit zelf koorzanger is geweest. “Ik zong in het schoolkoor van het OLVE-college in Edegem, dat luisterde naar de welklinkende naam de Weverkes.” Ook mijn kinderen zingen in een koor, maar zij hebben het muzikaal talent van mijn vrouw. We zijn een beetje als de familie Von Trapp, alleen ben ik dan meer kapitein Von Trapphetaf.” (svo)

Meer informatie over de World Choir Games is te vinden op de website www.wcg2021.be

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio