Brouwer Ivan Geudens, Keen Kennis en cafébaas Johan Van De Koevering proeven van een Hete Keen. 

Brouwer Ivan Geudens, Keen Kennis en cafébaas Johan Van De Koevering proeven van een Hete Keen. © rr

Café ’t Kelderke zet met Hete Keen eigen bier op de kaart

Geel -

Biercafé ’t Kelderke in Geel heeft sinds kort ook een eigen bier op de kaart. Hete Keen is een tripel van 8,60 procent gebrouwen door Ivan Geudens van brouwerij ’t Drankorgel. De naam is een verwijzing naar een trouwe klant van ’t Kelderke.

Brouwen is een passie voor Ivan Geudens van brouwerij ’t Drankorgel. Zo bracht hij onder meer Vals Paterke op de markt, een Geels streekbier die ondertussen al uit vijf varianten bestaat. “Ik brouw zelf al 22 jaar, eerst gewoon als hobby en sinds 2013 ook commercieel”, vertelt hij. “Naast de bieren van Vals Paterke brouw ik ook in opdracht van lokale verenigingen en voor speciale gelegenheden. En zo stelde ik Johan van ’t Kelderke voor om ook een eigen bier voor zijn café te brouwen.”

’t Kelderke op het Stationsplein in Geel staat bekend als een biercafé met ruim 260 verschillende bieren op de kaart. En met Hete Keen heeft het café sinds kort ook zijn eigen bier. “Het café had voordien wel een eigen bier, maar dat was een etiketbier waar Johan zelf weinig inbreng in had”, zegt Ivan Geudens. “Bij de Hete Keen heeft Johan mee de smaak van het bier bepaald. Zo stelde hij bijvoorbeeld voor om kaneel bij de kruiden te voegen, omdat er bijvoorbeeld ook al appelsienschil en koriander werden gebruik voor de kruiding. Ook wilde hij een troebel bier, zodat er meer smaak in zit.”

Met jas aan

De naam Hete Keen verwijst naar Keen Kennis, een vaste klant van ’t Kelderke. “Die naam is eigenlijk als grap ontstaan”, zegt Ivan. “Toen Johan en ik over het bier bezig waren, zei Johan tegen Keen dat het bier zijn naam ging dragen. Keen draagt ook altijd zijn jas als hij op café zit, omdat hij het vaak koud heeft. Daarom hebben we het bier ook Hete Keen genoemd. En de Hete Keen heeft ook een alcoholgehalte van 8,60 procent. Die 60 staat ook vetgedrukt op de fles omdat Keen afgelopen maand zestig jaar is geworden. Eigenlijk wilden we het bier al voorstellen op zijn verjaardag, maar toen was het nog niet voldoende gerijpt.”

Ondertussen heeft ’t Kelderke de Hete Keen al officieel voorgesteld met een proefsessie. “Het bier viel heel goed in de smaak”, vertelt Ivan. “Het is natuurlijk geen doordrinkbier, maar een degustatiebier om rustig van te genieten. Maar hoewel het een vrij zwaar bier is, heeft het wel een verrassend zachte smaak. Wat het natuurlijk wel een listig bier maakt.”

De Hete Keen is enkel te verkrijgen in café ’t Kelderke en in ’t Brouwershuis, een ander stamcafé van Keen. (mto)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio