De cirkel passeert via het Slakkenpad.  

De cirkel passeert via het Slakkenpad.  © Marc Peeters

Voetgangerscirkel is opnieuw compleet: “Na vier jaar en elf verschillende plannen”

Olen -

Een groepje bewoners van het woonzorgcentrum Zilverlinde uit Olen-centrum heeft woensdagnamiddag de meest recente voetgangerscirkel plechtig in gebruik genomen. Dat is een wandelroute die het woonzorgcentrum verbindt met het dienstencentrum Komie Geire. De wandeling is dan ook hoofdzakelijk bedoeld voor ouderen en hulpbehoevenden.

Marc Peeters

In 2016 werd in Olen de allereerste voetgangerscirkel ingewandeld. Een lus die het woonzorgcentrum verbond met de Komie Geire en het dorpscentrum. Zilverlinde heeft niet veel later in dezelfde buurt een nieuwbouw in gebruik genomen. Op dat ogenblik moest de voetgangerscirkel opnieuw bekeken worden. “Buurtbewoner Leo Nevelsteen suggereerde om de verbinding te maken via het Slakkenpad”, weten de schepenen Kris Gebruers (CD&V) en Chris Bakelants (Vooruit).

Het Slakkenpad was echter onverhard en ook te smal om er vlot met een rolstoel te passeren. “We zijn dan gaan onderzoeken of het mogelijk was om dit pad te verbreden en te verharden”, weet Kris Gebruers. “Maar dat is een werk van lange adem geworden. Een landmeter had een plannetje getekend om met de betrokken boordeigenaars aan te tafel te kunnen zitten en de onderhandelingen te kunnen starten. Uiteindelijk zijn er vier jaar en elf plannen overheen gegaan om tot een volledig akkoord te kunnen komen. Aankopen of ruilen van grond, vrees voor inkijk door passanten, we hebben heel veel klippen moeten nemen. Uiteindelijk is het toch gelukt.”

De wandelaars komen in principe geen obstakels tegen.

De wandelaars komen in principe geen obstakels tegen. © Marc Peeters

Het pad werd ondertussen al een jaartje geleden verbreed en verhard, maar door corona kon het nog niet officieel in gebruik genomen worden. Ondertussen werd ook de trage weg tussen Rode Driezen en Berkenstraat heraangelegd met nieuwe betonklinkers. Zo is de voetgangerscirkel weer compleet. De route wordt aangeduid met markeernagels op de grond. Leo Nevelsteen mocht tijdens de plechtige ingebruikname het groepje wandelaars aanvoeren.

Geen obstakels

“Het principe is dat wandelaars of mensen die een rolstoel duwen geen obstakels of drempels mogen tegenkomen”, legt Chris Bakelants uit. “Er zijn onderweg ook voldoende rustplaatsen voorzien. De voetgangerscirkel ligt in een zogenaamde woonzorgzone, een gebied waarin wonen en zorg optimaal op mekaar zijn afgestemd.”

In de Komie Geire kregen de wandelaars koffie en taart. “We hebben heel wat te bieden voor ouderen”, weet centrumverantwoordelijke Els Geuens. “Het is belangrijk dat de mensen uit de buurt weten dat ze ook op een veilige en eenvoudige manier te voet naar hier kunnen komen.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio