Antwerpen verwelkomt reuzin Little Amal met uitgebreid programma: hier zal je haar kunnen zien

Antwerpen -

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober komt Little Amal naar Antwerpen. De reuzenpop stelt een Syrisch vluchtelingenmeisje voor. De Scheldestad ligt op haar tocht van Syrië naar Engeland, een emotionele zoektocht naar haar moeder. Wij vatten hier samen waar je haar zal kunnen zien en wat ze allemaal zal doen in Antwerpen.

Bron: Pers stad Antwerpen

LEES OOK: Reuzin Little Amal op weg naar Antwerpen, maar eerst nog even op bezoek bij de paus

In juli begon Little Amal aan haar tocht van meer dan 8.000 kilometer door Europa. In elke stad waar ze stopt, vraagt ze samen met de theatergezelschappen Good Chance en Handspring Puppet Company aandacht voor het lot van jonge vluchtelingen, die vaak gescheiden zijn van hun ouders en familie. Stad Antwerpen, Atlas (integratie en inburgering Antwerpen), De Reuzen vzw, district Borgerhout en hetpaleis zorgen in Antwerpen voor een warm welkom in de vorm van een uitgebreid programma.

Little Amal was onlangs nog op bezoek bij de paus. 

Little Amal was onlangs nog op bezoek bij de paus. ©  REUTERS

Theatermaker Hussein Al-Khalidi is de bezieler van de doortocht van Amal in Antwerpen. Hij werkte als acteur en regisseur in Irak tot hij in 2015 naar België vluchtte. Vandaag is hij artistiek medewerker bij Madam Fortuna en werkt hij samen met tal van andere Antwerpse theater- en jeugdwerkingen.

Vliegers vol dromen

De reuzin komt op vrijdag 8 oktober om 18.30u aan in Antwerpen. Podiumkunstenhuis hetpaleis brengt het verhaal van de kleine Amal als eerste onder de aandacht.

Bij aankomst op het Operaplein wordt de jonge reuzin geconfronteerd met haar eenzaamheid en de herinneringen aan haar moeder, tot een parade van kinderen en vliegers haar op sleeptouw neemt richting Theaterplein. Daar krijgt ze dankzij het Red Star Line museum een geluksbrenger die haar voor de rest van haar tocht kan sterken.

“Wanneer de vlieger opstijgt en geleidelijk aan hoger en hoger gaat zweven, krijgt het kind een euforisch gevoel. Hij neemt al haar wensen en dromen mee de lucht in”, licht Al- Khalidi al een tipje van de sluier van die avond.

Feesten met De Reuskens

Op zaterdag 9 oktober rond 16.15u ontmoet Little Amal De Reuskens van Borgerhout tijdens het slot van de Reuzenstoet op het Moorkensplein. De stoet vertrekt om 14u met meer dan 35 deelnemende groepen in de Tuinwijk, passeert langs de Centers en de Turnhoutsebaan en komt aan bij het districtshuis op het Moorkensplein.

Little Amal in de Griekse hoofdstad Athene. 

Little Amal in de Griekse hoofdstad Athene. ©  AFP

Daar zullen de vier Reuskens Reuzin, Kinnebaba, Dolfijn en Reus Amal verwelkomen met bloemen en de traditionele Reuskensdans. Als dank voor de Borgerhoutse gastvrijheid antwoordt zij met de Syrische dans ‘dabke’ die ze aan het publiek aanleert De Reuskens vragen aan iedereen die op zaterdag 9 oktober naar het Moorkensplein komt om een papieren bloem mee te brengen voor de jonge reuzin.

Atlas op het Plein

Tegen 17u vertrekt Little Amal richting het Laar in Borgerhout voor ‘Atlas op het Plein’, het jaarlijkse ontmoetingsfeest van Atlas. Tijdens haar wandeling over de Turnhoutsebaan wordt ze begeleid door artistieke vogeltjes van puppetbuskers De Wolk uit Gent.

In de sfeer van het feest zal Little Amal muzikaal ontvangen worden door een koor en muzikanten op het Laar. Tijdens dit slotmoment krijgt Amal nog een afscheidscadeau van de stad mee. Om 18u gaat ze slapen in de kerk op het Laar. Wie nog niet naar bed wil, kan aansluitend genieten van muziek en optredens tijdens Atlas op het Plein.

Meer info over de doortocht van Little Amal kan u terugvinden op de website van stad Antwerpen

MEER OVER Meest gelezen