Wim Stevens hanteert een snoeimachine.  

Wim Stevens hanteert een snoeimachine.  © rr

Boomkwekerij opent deuren tijdens Dag van de Landbouw Kalmthout

De Dag van de Landbouw geeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van een land- of tuinbouwbedrijf. In de provincie Antwerpen zijn er 21 deelnemers, ten noorden van Antwerpen is Wim Stevens (40) met zijn boomkwekerij de enige.

Wie droomt er niet van om van zijn hobby zijn beroep te maken. Bij velen blijft dat een droom, maar niet bij Wim Stevens. “Ik kom helemaal niet uit een landbouwfamilie. Mijn vader was meubelmaker. Maar samen met mijn broers kweekte ik konijnen, teelde plantjes. Dan verkochten we alles op de boerenmarkt. Nu kweekt een van mijn broers planten in pot en hou ik me bezig met planten in volle grond”, begint Wim Stevens zijn verhaal.

Eenmaal afgestudeerd als tuinarchitect ging hij aan de slag bij een hoveniersbedrijf en kweekte hij planten in bijberoep. Samen met zijn vrouw Ellen Dockx (38) verhuisde Wim tien jaar geleden naar de huidige locatie. “Toen hadden we maar 2 hectare grond, ondertussen kweken we sierheesters op 25 hectare en hebben we twee vaste medewerkers. We kweken groenblijvende planten in volle grond. De kleinste planten meten ongeveer 60 centimeter, de grootste twee meter. Alles wordt gebruikt in de tuinaanleg.”

Om een bedrijf als dat van Wim Stevens rendabel te houden is efficiënt werken een blijvende uitdaging. “In de beginfase deden we veel met de hand. Ongeveer acht jaar geleden ben ik gaan zoeken om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Samen met mijn twee broers die in de mechanisering werken bouwden we op maat van mijn bedrijf een machine, die wordt gebruikt voor onkruidbestrijding en bemesting.”

Familie Stevens verwelkomt zondag bezoekers

Familie Stevens verwelkomt zondag bezoekers © rr

Er volgden nog andere machines. “Een zelfrijdende machine boort plantgaten. De coördinaten staan in de computer, zodat ze klaarstaan om te rooien. Zo kunnen we aan onze klanten een uniform product leveren. Een volgende stap is een machine om mechanisch te schoffelen”, aldus nog Stevens.

Dag van de Landbouw

“We doen mee, omdat veel mensen een verkeerd beeld van de tuinbouw hebben. Wanneer we rondrijden met een veldspuit denken ze aan gif spuiten, maar het zijn vaak plantversterkende middelen. Ook wanneer we in de zomer water oppompen, worden wenkbrauwen gefronst. Maar we gebruiken bijvoorbeeld een peilgestuurd drainagesysteem precies om zo veel mogelijk water in de bodem te laten. Planten dekken we af met compost. Dat zullen we zondag 19 september allemaal laten zien”, zegt Wim Stevens.

De twee dochters Zoë en Yana stellen hun kleine kinderboerderij ook open. Er is mogelijkheid om ponyritjes te maken tussen 14u en 17u.

De boomkwekerij aan de Brasschaatsesteenweg 179 is te bezichtigen van 10u tot 18u. Vooraf inschrijven is nodig via www.dagvandelandbouw.be Erik Vandewalle

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio