De Autovrije Zondag staat in het teken van duurzame en deelmobiliteit. 

De Autovrije Zondag staat in het teken van duurzame en deelmobiliteit. © Stad Mechelen

Autovrije Zondag staat in het teken van deelmobiliteit en Sint-Romboutstoren

Mechelen -

Op zondag 19 september vindt in de Mechelse binnenstad opnieuw de Autovrije Zondag plaats. Die staat dit jaar in het teken van de Sint-Romboutstoren en deelmobiliteit. Er is animatie voor de kleinsten en de politie stelt onder andere de sproeiwagen en politiepaarden voor.

Stijn Van de Sande

De binnenstad van Mechelen is zondag opnieuw voor één dag volledig autovrij. Tijdens deze Autovrije Zondag kunnen bezoekers onder meer kennismaken met het aanbod aan deelmobiliteit in de stad. Je kan er bakfietsen, cargofietsen en deelfietsen testen op een parcours op de Grote Markt en wie met zijn eigen fiets naar Mechelen komt, kan deze gratis laten graveren op het binnenplein van het stadhuis.

Verder is er heel wat animatie te vinden. Jongeren kunnen hun skateskills aanscherpen op de Botermarkt, terwijl de kleinste Maneblussers zich op de IJzerenleen en Grote Markt kunnen uitleven op gekke fietsen. Ook aan Het Predikheren kan je terecht voor spel en animatie. Je tussen al deze locaties verplaatsen, kan met de gocarttrein. Onderweg kom je misschien nog een pianoconcert of steltlopers tegen.

Ook de politie is opnieuw van de partij. Zij tonen onder meer de politiepaarden, het commandovoertuig en de sproeiwagen in de Bruul. Verder staat de Autovrije Zondag in het teken van de Sint-Romboutstoren. Samen met Visit Mechelen werd een torenwandeling uitgewerkt met podcasts. Wie de toren zondagnamiddag bezoekt, krijgt er extra uitleg van de stadsgidsen bovenop. Via augmented reality ontdek je dan weer hoe de toren er zou uitzien met torenspits.

Ook de kleinste Maneblussers kunnen zich uitleven tijdens de Autovrije Zondag.

Ook de kleinste Maneblussers kunnen zich uitleven tijdens de Autovrije Zondag. © Stad Mechelen

Afsluiter

“Deze Autovrije zondag is een mooie afsluiter van De Zomer is van Mechelen en het themajaar Onze Toren, waarmee we de Sint-Romboutstoren extra in de kijker hebben gezet”, zegt Kristof Calvo (Vld-Groen-m+) van Mechelen Feest. “Tegelijkertijd willen met de animatie in de stad ook de horeca-ondernemers extra steunen na de moeilijke coronaperiode.”

Op 19 september is de binnenstad van Mechelen autovrij tussen 10 en 19u. Tussen deze uren kan je de binnenstad niet in- of uitrijden. Er is alleen een uitzondering voor bewoners, bezoekers in het bezit van een kaart ‘Personen met een handicap’ en voor essentieel vervoer. De parkings binnen de ring zijn niet toegankelijk.

De politie zal aanwezig zijn met de sproeiwagen en paarden.

De politie zal aanwezig zijn met de sproeiwagen en paarden. © Stad Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio