©  via REUTERS

Abdeslam op terreurproces in Parijs: “We vielen Frankrijk en de Franse bevolking aan, maar het was niets persoonlijks”

“We vielen Frankrijk aan, richtten ons op de bevolking en burgers, maar er was niets persoonlijks.” Dat zei Salah Abdeslam, hoofdverdachte in het proces van de aanslagen van 13 november 2015, bij de opening van de hoorzitting woensdag in Parijs. In de zaal niets dan verontwaardigde gezichten.

Thierry Goeman

“Het doel is hier niet om met het mes nog eens diep in de wond te roeren, maar om oprecht te zijn”, voegde hij er op kalme toon nog aan toe. Hij zei het alsof hij over voetbal of over eender welke banaliteit sprak. Zonder de minste emotie, zonder het minste schuldinzicht.

De aanslagen in Frankrijk waarbij 130 doden vielen, waren een reactie op de “Franse bombardementen op de Islamitische Staat in Syrië.”

LEES OOK. Na jarenlang zwijgen is Abdeslam plots een spraakwaterval: voorzitter moet zelfs zijn micro uitzetten om hem de mond te snoeren

De voorzitter van het speciale hof van assisen gaf het woord aan elk van de 14 aanwezige beklaagden, zodat ze een “spontane maar korte verklaring”, konden afleggen over de beschuldigingen tegen hen. Later dit proces krijgen ze nog tijd genoeg om zich te verdedigen en om hun verhaal uitgebreid uit de doeken te doen.

Er heerste een loodzware stilte in de grote rechtszaal toen de beschuldigden beurtelings door de microfoon spraken. Salah Abdeslam, het enige overlevende lid van de commando’s, sprak als laatste. “Hallo allemaal. Waar moet ik beginnen”, zei hij.

“Hollande liegt”

Met zwart masker over zijn getrimde baard, donker T-shirt en donkere fleecejas op zijn rug, sprak Salah Abdeslam ongeveer vijf minuten. “Dit is de echte islam”, betoogde hij.

“François Hollande zei dat we tegen Frankrijk vochten vanwege hun waarden, maar dat is een leugen”, voegde hij eraan toe, terwijl hij de schuld gaf aan de “Franse vliegtuigen die de Islamitische Staat hebben gebombardeerd, de mannen, de vrouwen, de kinderen”. “François Hollande kende de risico’s die hij nam door de Islamitische Staat in Syrië aan te vallen”, vervolgde hij.

“Het minste is om de waarheid te vertellen, er wordt vaak gezegd dat ik provocerend ben, maar het is niet waar, ik wil oprecht zijn”, verklaarde ook Salah Abdeslam (32). “Ik wil niemand hier pijn doen.”

Op de banken van de burgerlijke partijen begonnen sommigen te huilen. De andere verdachten die aan het woord kwamen, waren korter van stof.

LEES OOK: Belgische onderzoeksrechter spreekt voor het eerst over onderzoek naar aanslagen Parijs: “Onderzoek bijna op ambachtelijke wijze”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio