© Joris Herregods

Waarom alle vuile bekers van het WK wielrennen naar Deurne gaan

Bij maatwerkbedrijf ACG in Deurne is de eerste wasstraat van de provincie voor herbruikbare bekers opgestart. Personen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt zullen de wasstraat bedienen en tot tienduizend bekers per uur helpen afwassen, tellen en inpakken. Die bekers komen van grote evenementen in Antwerpen zoals de 10 Miles of in de toekomst ook de Bollekesfeesten.

Rebecca Van Remoortere

Het weekend van 25 en 26 september belooft een feestweekend te worden in Antwerpen door de passage van het WK Wielrennen. Er wordt geklonken op de overwinning met uitsluitend herbruikbare drinkbekers. Die bekers gaan na het feestgedruis rechtstreeks naar Deurne, waar de allereerste wasstraat, lees: carwash, voor herbruikbare bekers in de provincie is geopend.

Sinds 1 januari 2020 mogen organisatoren volgens de wet drank niet langer in eenmalige wegwerpbekers schenken. Wegwerp is alleen nog maar toegelaten als de organisator 90% van de verpakkingen inzamelt voor recyclage (95% vanaf 2022). De stad Antwerpen is al overgeschakeld op herbruikbare bekers. Die gingen tot voor kort na een evenement naar Luik om er in een van de enige wasstraten in ons land afgewassen te worden om daarna voor een evenement opnieuw naar Antwerpen te gaan.

Nu gebeurt dat allemaal efficiënter en vooral dichterbij. De medewerkers van ACG in Deurne zullen alle bekers zelf door de wasstraat laten gaan, ze een voor een tellen en ze terug inpakken. Wassen gebeurt er met biologisch afbreekbaar wasproduct.

Ook provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) testte de wasstraat uit

Ook provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) testte de wasstraat uit © Joris Herregods

“Grote festivals zijn nu nog niet allemaal overgeschakeld op herbruikbare bekers, maar ze moeten vanaf 2022 verplicht 95% van al hun wegwerpbekers recycleren, dat is bijna niet haalbaar dus ook zij zullen snel volgen in het gebruik van herbruikbare bekers. Er zijn nu vijf wasstraten in België geopend, waarvan één in Antwerpen door maatwerkbedrijf ACG vzw. Ondertussen testen deze wasstraten ook hoe zij herbruikbare pizzabordjes of frietbakjes kunnen wassen want ook dat gaan we meer en meer zien in de toekomst”, zegt Dries Lescouhier van Wash-it.

De wasstraat zorgt nu al voor vijftien nieuwe jobs bij ACG, maar dat kunnen er in de toekomst nog meer worden als er nog meer events overschakelen op herbruikbare bekers. Daar is ook medewerker Carl Laporte van overtuigd. Hij is aangeworven om alles rond de wasstraat in goede banen te leiden Deurne.

“Ik zorg dat iedereen op zijn plaats staat en ik tel de bekers die uit de wasstraat komen zodat ze daarna terug gestockeerd kunnen worden. Naar festivals gaan is mijn hobby en ik gooide in het verleden mijn wegwerpbekers ook gewoon op de grond, nu ga ik er twee keer bij nadenken. Ik hoop dat ook festivals als graspop snel overschakelen op herbruikbare bekers. Dan kan ik mijn eigen gebruikte bekers daarna terug afwassen op het werk. Het is een toffe job en het is goed voor het milieu, ook belangrijk. Het enige mindere aan de job? De zure geur van bierrestjes die uit de bekers komen voor ze de wasstraat ingaan.”

Carl Laporte coördineert de wasstraat

Carl Laporte coördineert de wasstraat © Joris Herregods

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio