Ilse Verbruggen van De VoorZorg overhandigt de laptops aan Roel Noukens en Zineb El Boussaadani van J@M.

Ilse Verbruggen van De VoorZorg overhandigt de laptops aan Roel Noukens en Zineb El Boussaadani van J@M. © De Voorzorg

De VoorZorg schenkt laptops aan jeugdwerking J@M: “De digitale kloof verkleinen”

Mechelen -

Ziekenfonds De VoorZorg schenkt honderd laptops aan drie verschillende organisaties in de provincie Antwerpen. Ook jongerenwerking J@M in Mechelen kreeg een deel van de computers. De werking kan er onder andere de huiswerkbegeleiding mee uitbreiden en de digitale kloof dichten.

Stijn Van de Sande

“Toen we tijdens de coronacrisis allemaal moesten overschakelen op digitaal thuisonderwijs, werd nog maar eens duidelijk hoe groot de digitale kloof is”, zegt Ilse Verbruggen van De VoorZorg. “Al snel bleek dat veel kinderen en jongeren thuis niet beschikken over een computer of laptop. Daardoor konden ze het afstandsonderwijs niet volgen en lukte het niet om huistaken te maken.”

Op datzelfde moment maakte het ziekenfonds de omschakeling naar telewerken. Het verving het computerpark werd door laptops en ook een partij oudere, afgeschreven laptops werd ineens mee vervangen. “Die laptops stellen we nu ter beschikking van drie organisaties”, klinkt het. “De laptops zijn in goede staat en kunnen perfect een tweede leven leiden. Hun processorkracht en geheugen kan de meest courante softwarepakketten aan. We geven ze dan ook graag aan mensen die er nood aan hebben.”

Huiswerkbegeleiding

De organisaties zijn Kras Jeugdwerk in Antwerpen, De Frakstok in de Kempen en jeugdwerking J@M in Mechelen. “We werken in acht kwetsbare wijken en beschikken per locatie over slechts één of twee vaste computers”, zegt Roel Noukens van J@M. “Door de laptops te verdelen over de verschillende afdelingen hebben we veel meer mogelijkheden. We zijn dan ook erg blij met dit initiatief.”

J@M kan er onder meer de huiswerkbegeleiding mee uitbreiden. “Veel meer kinderen en jongeren kunnen nu iets opzoeken of hun huiswerk maken op de computer. Dat is belangrijk, want thuis hebben ze vaak niet de plaats, ondersteuning en het materiaal om hun huiswerk goed te maken. We bekijken ook of we de laptops tijdens de examenperiodes kunnen uitlenen aan grote gezinnen die er nood aan hebben.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio