Schepen Tom Tachelet ging twee jaar geleden de ‘slimste’ buurt van de Molendreef/Lindenlei feliciteren met het winnen van de quiz;  

Schepen Tom Tachelet ging twee jaar geleden de ‘slimste’ buurt van de Molendreef/Lindenlei feliciteren met het winnen van de quiz;  © RR

Wijnegem Autoluw geeft feestvierders voorrang op auto’s in liefst 25 buurten

Wijnegem -

Wijnegem Autoluw, het model van een geslaagd gemeentelijk evenement rond duurzame mobiliteit, vindt zondag 19 september wel degelijk plaats. In liefst 25 buurten maken bewoners het gezellig, zonder auto, maar met heel wat andere ingrediënten. Initiatiefnemend Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!) juicht de massale deelname toe en kondigt een wijkbudget aan.

Jan Auman

Tijdens ‘Wijnegem Autoluw’ worden de deelnemende straten voor één dag het speelterrein van de bewoners. Zo staat het straatleven volledig in functie van de mensen die er wonen. “Dat is het wensbeeld van de toekomst: woonbuurten zijn kindvriendelijk, autoluw, groen en sterk sociaal samenhangend”, aldus Tom Tachelet.

“Het afgelopen jaar leerde ons hoe belangrijk het DNA van onze eigen leefomgeving is. Deze boodschap willen we vanuit het lokaal bestuur verder kracht bij zetten. Daarom lanceren we het Wijnegemse “wijkbudget”. Zo is er vanaf dit jaar jaarlijks geld ter beschikking om je eigen straat, buurt of wijk nog aangenamer te maken. Buurtinitiatieven verhogen immers de leefbaarheid en gezelligheid van de wijk.

Deze twee fietsende slagwerkers geven dit jaar het ritme aan van Wijnegem Autoluw. Je kan ze horen en zien, onderweg of in acht buurten.

Deze twee fietsende slagwerkers geven dit jaar het ritme aan van Wijnegem Autoluw. Je kan ze horen en zien, onderweg of in acht buurten. © RR

Ook zonder eigen budget maken 25 straten en buurten het gezellig zondag; van Brouwerslaan, over Koolsveldlaan, Salvialaan en Wommelgemsteenweg tot Zandstraat. Vanaf half elf worden de eerste nadarhekken op de rijbaan geplaatst. Vanaf 14 uur zijn alle buurten aan het feesten. Er is dit keer ook weer een “slimste straat van Wijnegem quiz”. Zeventien buurten zullen strijden om die titel. Velodrum voorziet extra animatie: De tweekoppige muziekband fietst al roffelend en trommelend heel Wijnegem en hout halt in acht buurten met extra muzikale animatie.

Noteer alvast dat als uitloper van deze Wijnegem Autoluw op woensdag 22 september op het Marktplein een mini-autodeelsalon plaatsvindt met behendigheidsparcours, aanwezigheid van fietsbib Op Wielekes en randanimatie. Uiteraard kan je je daar ook informeren over de vele troeven van het gebruik van de ook in Wijnegem actieve deelwagenplatformen. (jaa )

Wijnegem Autoluw, zondag 19 september in heel Wijnegem. Info: vrijetijd@wijnegem.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio