Met auto vol molotovcocktails op weg naar Bandidos: Leden Brotherhood Sin Miedo riskeren tot 30 maanden gevangenisstraf

ANTWERPEN -

Het openbaar ministerie heeft 30 maanden gevangenisstraf geëist tegen Andino B., de president van de Brotherhood Sin Miedo België. B. en drie leden van zijn chapter werden begin dit jaar door de politie onderschept, toen ze met een auto vol molotovcocktails op weg waren naar een clubhuis van de Bandidos.

Andino B. staat samen met drie leden van Brotherhood Sin Miedo terecht voor bendevorming en verboden wapenbezit. Begin februari werd het gezelschap op de E19 vlakbij de grensovergang in Meer, staande gehouden door de politie. Drie members van het Belgische chapter van de (motor)club zaten in de wagen van Andino B., die een afspraak had geregeld met de motorbende Bandidos in Nederland. De politieagenten die de wagen doorzochten, troffen naast enkele boksbeugels en een wapenstok, ook een kist met 21 molotovcocktails aan. De drie inzittenden beweerden dat ze op weg waren naar “een gezellig samenzijn” met een andere club, maar dat ze niet wisten dat er brandbommen in de kofferbak van de wagen stonden.

Andino B., de president en oprichter van Sin Miedo België, verklaarde dat hij door zijn Nederlandse bazen van Sin Miedo onder druk was gezet om naar een afspraak met de Bandidos te trekken. De molotovcocktails had hij gemaakt, omdat hij vreesde dat de ontmoeting wel eens uit de hand zou kunnen lopen. De speurders vermoeden dat Sin Miedo een aanval wilde uitvoeren op het clubhuis van de Bandidos. “We mogen van geluk spreken dat de beklaagden onderweg zijn onderschept, want als deze molotovcocktails gebruikt zouden zijn, dan hadden er dodelijke slachtoffers kunnen vallen.”

 

“Meegenomen uit pure angst”

President Andino B. houdt vol dat de drie medebeklaagden wisten dat de kofferbak vol met molotovcocktails stond. De drie anderen ontkennen dat. “Het was coronatijd. We hoopten gewoon op een gezellige ontmoeting met een andere club. We wisten niet eens met welke club precies. Enkel dat het om de mannen met de gele hesjes zouden gaan.”

Sin Miedo is een nieuwe “Brotherhood” die uit Nederland is overgewaaid. Ze profileren zich als motorbende, maar de meeste leden beschikken niet eens over een motor. Andino B.: “Ik ben met Sin Miedo gestart omdat we tegen pedofilie zijn. Ikzelf ben in mijn jeugd ook misbruikt. We zijn met Sin Miedo zelfs gaan manifesteren tegen pedofilie. Maar ik ben er achter gekomen dat dat allemaal maar een façade was. Ik werd door de mensen van Sin Miedo Nederland bedreigd en onder druk gezet om een ontmoeting te hebben met de Bandidos. Die molotovcocktails heb ik meegenomen uit pure angst.”

Het openbaar ministerie vorderde 30 maanden en een boete tegen Andino B., als leider van Sin Miedo. Tegen de drie medebeklaagden vorderde de aanklager 18 maanden. (vdaa)

 (jvda)

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio